Latince adı Nigella sativa olan çörek otu, Ranunculaceae ailesi üyelerinden biri olan otsu yapıdaki bitkidir. Çörek otu en çok Akdeniz ülkelerinde yayılış gösterir ve 20 farklı türe sahiptir. Bu 20 türden 12’si ülkemizde yetişmektedir. Türkiye’de en çok Afyon, Isparta, Burdur ve Konya’da üretilir. Çörek otu ülkemizde bereket tanesi olarak da anılmaktadır. Peki çörek otu yağı nedir? Nasıl yapılır? Hangi hastalıklara şifası vardır? Kimler kullanabilir?
Çörek Otu Yağı Nedir?
Bin bir derde devasının olduğu bilinen çörek otunun tohumlarının soğuk sıkım işlem görmesi ile elde edilen bir çeşit yağdır. Çörek otu yağı, çörek otunun faydalarının daha da yoğunlaşmış bir halidir. Farklı birçok hastalık için kullanılabilen çörek otu yağını birçok uzmanda önermektedir.
Çörek Otu Yağının Faydaları Nedir?
Çörek otu yağı için ölümden başka her derde deva derken abartmıyorduk. Sivilce, akne gibi cilt hastalıklarından karaciğer rahatsızlıklarına, şeker ve kolesterol gibi rahatsızlıklara, eklem ağrılarına vücudun farklı bölümlerinde farklı sebepler ile görülen neredeyse her hastalığa şifa kaynağıdır.
Özellikle vücut direncini arttırmak isteyen, sınavlara hazırlanırken zihnim ve hafızam açılsın isteyen gençlerinde kullanabileceği çörek otu yağı dikkat dağınıklığını da azaltır.
- Çörek otu yağının diğer faydalarını sıralayacak olursak;
- Sedef, akne ve vitiligo gibi cilt sorunlarını iyileştirir
- Yaraların iyileşmesini hızlandırır
- Bağışıklığı güçlendirir
- Kan basıncını dengeler
- Kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürür
- Akciğer sağlığını destekler
- Sindirimi düzenler, hazımsızlık ve kabızlığa iyi gelir
- Hafızayı ve dikkati arttırır
- Kan şekerini düzenler
- Solunum yolu sorunlarını rahatlatır
- Eklem ağrılarını giderebilir
- Cilt hücrelerini yeniler, yaşlanma karşıtı etki gösterir
- Karaciğer ve böbrekler için koruyucu etkiye sahiptir
- Kilo vermeyi kolaylaştırır
- Astım ve alerji semptomlarını rahatlatır
Çörek Otu Yağının Zararları Var mıdır?
Her ne kadar doğal bir ürün olsa da her vücut ve her bünyenin bir olmayacağını belirtelim. Bu sebeple çörek otu yağının da kullanımında dikkat edilmesi gereken, dikkat edilmezse bazı zararlara oluşturabilecek durumlar vardır. Bunların ilki fazla kullanmaktır. Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi çörek otu yağını da aşırı kullanmak böbrek ve karaciğer hasarına sebep olabilir.
Bununla beraber çörek otu yağının bazı bünyeler için yan etki ve alerji oluşturma etkisi de bulunabilir. Çörek otuna alerjisi olanlar ve hamilelerin de tüketmeden önce uzman bir doktora danışmaları tavsiye edilir.
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?
Soğuk sıkım olarak salata ve yemeklere sonradan eklenmesi tavsiye dilen çörek otu yağı günde bir tatlı kaşığı içilerek de tüketilebilir. Daha fazla kullanımındaki zararlarına yukarıda değinmiştik. Bununla beraber hamileler, emziren kadınlar, şeker hastaları, tansiyon ve kanama bozuklukları olanlar ve düzenli ilaç kullanan kişilerin bir uzmana danışmadan çörek otunu kullanması tavsiye edilmemektedir.