15.11.2024
weather
14°
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
TikTok
YouTube
Sondakikam 5n1k İçerikleri Güçlü Hafızanın Sırları Nedir?

Güçlü Hafızanın Sırları Nedir?

Her geçen gün yaşlanan vücudumuz gibi beynimizde yaşlanıyor. Yaşlandıkça beynin hatırlama ve saklama kapasitesi daralabiliyor. Ancak, genç yaşlarda görülen unutkanlık ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Güçlü Hafızanın Sırları Nedir?

Genç yaşta başlayan unutkanlık hastalığının birçok sebebi olabiliyor. Çeşitli vitamin eksikliklerinin yaşanması, teknoloji ve radyasyona çok fazla maruz kalma gibi durumlar unutkanlığı tetikliyor. Peki güçlü bir hafızanın sırrı nedir? Unutkanlık hastalığı nasıl aşılabilir? 

Henüz Gençken Çaresine Bakılmalı

Uzmanlar son dönemde genç yaşlarda görülen unutkanlık hastalığının her geçen gün sayısının arttığına dikkat çekiyorlar. Beyin henüz çok gençken unutkanlık hastalığının çaresine bakılması gerektiğini vurgulayan uzmanlar ayrıca unutkanlık hastalığının daha ciddi hastalıkların da belirtisi olabileceği göz önünde tutularak önlemlerin alınması gerektiği belirtiyorlar. 

Güçlü Hafıza Nasıl Elde Edilir?  

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk’ün yaptığı açıklamalara göre hafızayı güçlendirmek çocuklukta başlayan bir dönem. Bununla beraber insanın çocukluk ve gençlik dönemlerinde de devam eden bu gelişim insanın tüm hayatını etkileyen bir faktör.

Prof. Dr. Öztürk hafızanın güçlendirilmesine çocuklukta başlanılması gerektiğini belirterek; “Hafızayı güçlendirmek, çocuklukta başlayan bir süreç. Beynin oluşması ve öğrenmeyle birlikte devam ediyor. Beyin hücreleri 25 yaşında en aktif zamanını yaşıyor. Bu dönemden itibaren hücreler giderek azalmaya başlıyor ve 45 yaşından sonra bu süreç daha hızlanıyor.'' İfadeleri ile gelişimin tüm hayat boyunca sürdüğünü de belirtti. 

Güçlü Hafızanın Sırrı 

Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, güçlü bir hafızaya sahip olmanın sırrını sürekli yeni bilgi depolayarak beynin gelişiminin durdurulmadan devam ettirilmesi olduğunu vurguladı. Öztürk açıklamalarında; ''Burada en önemli nokta, kazanılan entelektüel rezerv. Yani beyni aktif olarak kullanmakla oluşturulan her türlü bilgi, beceri, hatıralar gibi etkenler. Sağlam bir hafıza için beyindeki bağlantıların güçlü olması gerekiyor.

Beyni sürekli kullanmak da bunun en iyi yolu. Yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak, yeni bir dil, kitap okumak, gezmek, keşif yapmak, sosyal bağlantılar kurmak, bu sürece katkı sağlıyor. Çocukluk, ergenlik ve gençlik döneminde kazanılan becerilerin de hafıza ve beyin gelişiminde rolü büyük.’’ İfadelerini kullandı. 

Bilginin Beyindeki Depolanma Süresi Nasıl Uzatılır? 

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk’ün açıklamalarında göre bilginin uzun süreli depolanmasında;

  • Bilgiyi edinmeyi ve özümsemeyi gerçekten isteyin. 
  • Konuları, nedenleri ve sonuçlarıyla anlamaya çalışın. 
  • Noktasal değil, kapsamlı veri edinmeye gayret gösterin. Teste yönelik, sadece cevaba yetecek bilgi, desteklenmediği için hemen unutuluyor. 
  • Öğrenme ortamı öğrenilenleri hatırlatacak özellikler taşıyabilir. Örneğin özel kokular, arka planda çok sesli olmayan bir müzik, çalışma ortamındaki renkli ve değişik dekorlar gibi. 
  •  Bol sebze-meyve içeren düzenli ve sağlıklı bir beslenmeyi tercih edin. 
  • Uykunuz düzenli ve kaliteli olsun. 
  • Spor yapın. Haftada en az 3 gün yarım saat fiziksel aktivite yapılması, kısa ve uzun vadede öğrenme ve hafızayı güçlendiriyor. 
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Melatonin Nedir? Eksikliği Nelere Sebep Olabilir?

Melatonin Nedir? Eksikliği Nelere Sebep Olabilir?