Halkalı Güneş tutulmasının yaklaşık 7 dakika sürmesi bekleniyor. Peki Güneş tutulması ne zaman gerçekleşecek? Türkiye’den gözükecek mi? İşte tüm ayrıntılar…
Güneş Tutulması Ne Zaman?
Halkalı Güneş tutulması, Ay’ın Güneş’i kısmen kapattığı durumu ifade eder. Ay’ın Güneş’i bu şekilde örtmesi ile görenleri büyüleyecek bir ateş çemberi gözlenebilecek. Bu eşsiz görsel şölen 2 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşecek. Meydana gelen Güneş tutulmasının 7 dakika 25 saniye süreceği açıklanmıştır.
Güneş Tutulması Türkiye'den Görülecek Mi?
İlerleyen günlerde meydana gelecek halkalı Güneş tutulması, dünyanın yalnızca ufak bir kısmından görülebilecek. Ne yazık ki Türkiye bu kapsamda yer almıyor. Halkalı Güneş tutulması, Güney Amerika ülkelerinden Arjantin ve Şili’nin güney kısımlarından ve Paskalya Adası’ndan görülebilecek. NASA tarafından yapılan açıklamalara göre aynı bölgede bundan 1,5 yıl sonra bir Güneş tutulması daha yaşanacak. Bu Güneş tutulmasının 7 dakika 51 saniye süreceği ve 6 Şubat 2027 tarihinde gerçekleşeceği belirtiliyor. 2 Ekim’de meydana gelecek Güneş tutulması gibi bu da Arjantin ve Şili’den görülebilecek.
Güneş Tutulması Nedir?
Yörünge hareketi sırasında Ay, Güneş ile Dünya arasına girerek Güneş’in bir kısmını kapatabilir. Bu durum Güneş tutulması olarak ifade edilir. Güneş tutulmasının gerçekleşmesi için yörüngelerde belli bir çakışma olması ve Ay’ın yeni ay durumunda olması gerekir. Bu durum her zaman gerçekleşmediği için bir yılda 2 ila 5 arası Güneş tutulması gerçekleşir.
Güneş Tutulmasının Etkileri Nelerdir?
Güneş tutulması sırasında Güneş’in bir kısmı kapandığı için parlaklık azalır. Bu gelişme çoğu kişinin bu durumda Güneş’e bakmanın sorun olmadığını düşünmesine neden olur. Ancak Güneş tutulması sırasında göz bebeği ışığa göre hareket ederek büyüdüğü için Güneş’ten gelen örtülü olmayan ışıklardan daha fazla etkilenilir. Yani buna göre Güneş tutulması sırasında Güneş’e bakmanın normal zamana göre daha tehlikeli olduğu söylenebilir. Dolayısı ile Güneş tutulması sırasında önlem alınmadan Güneş’e bakılmamalıdır.