İlk olarak Japonya’da başladığı bilinen bu sendrom tüm dünyaya hızla yayılmaktadır. Özellikle çocuk ve genç yaş grubunda sıklıkla görülen bu sendromun ana nedeni ise sosyal medya ve mobil cihazlara bağımlılıktır.
Hikikomori Sendromu Nedir?
Sosyal medya veya mobil cihazların etkisi ile kişinin toplumsal hayattan, sosyallikten tamamen soyutlanmasına Hikikomori sendromu denilmektedir. İlk olarak Japonya’da gençler arasında hızla yayılan bir sosyal izolasyon olarak ortaya çıkan bu durum tüm dünyaya hızla yayılıyor.
Çocukları sessizce ve gizliden tehdit eden bu sendroma ait vakalar Avrupa ve Amerika’da da giderek artıyor. Bununla beraber Türkiye’de de Hikikomori sendromuna yakalananların sayısının her geçen gün arttığı araştırmalar ile ortaya konuyor.
Sendrom Belirtileri Neler?
Sendromun görüldüğü kişiler günde 8 saatten fazla dijital cihaz kullanıyor. Yine bu sendroma yakalanmış çocuklar evlerinden dışarı çıkmak istemiyor, okul ve sosyal hayatlarından tamamen kopuyor.
Ülkeler Sendroma Karşı Önlemler Alıyor
Ülkelerden yapılan açıklamalara göre Japonya’da 1 milyon insan bu sendromun pençesinde, Çin’de ise bu sendromdan mustarip 24 milyon insan bulunuyor. İtalya, gençler arasında artan yalnızlık ve sosyal izolasyon vakaları nedeniyle sosyal medya ve mobil cihazlara yönelik bir yasak getirmeyi planlıyor.
Ne Kadar İzolasyon O Kadar Kopukluk
Eğitimciler ve uzmanlar çocukların özellikle de küçük yaş çocukların telefon ve benzeri teknolojik aletlerde uzak durdurulması gerektiğini belirtiyor. Küçük yaşta telefon, tablet veya televizyona bağlanan çocukların gelişimsel sıkıntılar çekebileceklerini vurguluyorlar.
Bununla beraber gençlerinde sosyal medya platformlarında geçirdikleri süre arttıkça çevrelerinden ve sosyal hayatlarından o kadar koptukları vurgulanıyor. Yapılan uyarılara uyulmadığında ise uzun süreli izolasyonun ileride daha ciddi psikolojik sorunlara yol açabileceğini belirtiyorlar.