24.11.2024
weather
11°
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
TikTok
YouTube
Son Dakika 5n1k İçerikleri Ihlamur Neye İyi Gelir? Ihlamur En Etkili Nasıl Tüketilir?

Ihlamur Neye İyi Gelir? Ihlamur En Etkili Nasıl Tüketilir?

Ihlamur, kış aylarının gözdesi olan, demlenerek içilen bir bitki çayı çeşididir. Peki ıhlamuru ne kadar doğru demliyoruz?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ihlamur Neye İyi Gelir? Ihlamur En Etkili Nasıl Tüketilir?

Kış aylarının gelmesi ile beraber artan soğukluklar bağışıklık sistemlerini vurmaya grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları peyder pey yaymaya başladı. Bu gibi durumlarda kış aylarının vazgeçilmez lezzeti ıhlamur çayı tüm hastaların şifası oluyor. Peki ıhlamuru gerçekten doğru mu demliyoruz? Ihlamurun etkisini arttıracak doğru demleme yöntemi nedir? İşte tüm detaylar...

Ihlamur Bitkisi Nedir?

Serin, verimli, kireçli toprakları seven ıhlamur bitkisinin 30'a yakın farklı türü bulunur ve boyları 20–40 m yüksekliğe kadar ulaşır. Türkiye'de çoğunlukla Karadeniz, Ege, Marmara Bölgesi ve Antalya çevresinde yetişmekte olup ılıman iklimleri sevmektedir.

Orta Avrupa’da eskiden bu yana bilinen ve tüketilen ıhlamur sadece tüketilen bir besin olarak kullanılmamıştır. Merkezlerde bulunan ıhlamur ağaçları buluşma noktası olarak kullanılırken aynı zamanda haber alışverişi içinde işlev görüyordu. Ihlamur ağaçları altında gelinler kendini gösterir, dans festivalleri düzenlenirdi. Köylerde mahkemeler ıhlamur ağaçlarının altında gerçekleştirilirdi. Hatta bu yüzden ıhlamur ağaçları kimi yörelerde mahkeme ağacı veya mahkeme ıhlamuru olarak bilinir.

Ihlamur Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Ihlamur, herkes tarafından bilindiği gibi grip, nezle ve soğuk algınlığı hastalıklarına çok iyi gelmektedir. Ancak bununla beraber ıhlamur çayı özellikle balla tüketildiğinde öksürüğü keser ve balgamı sökmeye yardımcı olur. Soğutmadan içilen ıhlamur boğazı yumuşatır, vücudun direncini arttırarak hastalık mikroplarından daha kısa sürede kurtulmayı sağlar.

Bunlarla beraber ıhlamur çayı, hipertansiyona iyi gelerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Kan damarlarında oluşabilecek iltihaplanmayı önler, kalp krizi riskini azaltır.

Ihlamur Çayı Nasıl Demlenmeli?

Ihlamur bitkisini bir demliğe alıp üzerine kaynamış sıcak suyu ekleyerek birkaç dakika bekledikten sonra demleme yöntemi ile tüketebilirsiniz. Bununla beraber ocakta kaynar suyun içerisine attığınız ıhlamuru birkaç dakika kaynatarak da içebilirsiniz.

Ancak ıhlamurun en etkili fayda sağlayan tüketimi ıhlamur çayını bir C vitamini deposu besin ile birleştirip tüketmektir. Mesela; kuşburnu ile, limon veya tarçın ile beraber, havlıcan ile demlendirilerek tüketilen ıhlamur bitkisi kış aylarında her derde deva olmaktadır.

Ihlamur Çayı Tekrar Isıtılıp İçilebilir Mi?

Ihlamur çayı demlendikten hemen sonra tüketilmelidir. Beklemiş veya soğumuş ıhlamur çayını ısıtıp içmek vücuda veya hastalığa bir fayda sağlamayacaktır. Bununla beraber ıhlamur çayının çok sık tüketilmesi de sağlığa faydalı değildir. Bunlara dikkat edilerek ölçülü bir şekilde tüketilen ıhlamur çayı şifa kaynağıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Rüyada Kalabalık Görmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada Kalabalık Görmek Ne Anlama Gelir?