15.11.2024
weather
14°
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
TikTok
YouTube
Sondakikam 5n1k İçerikleri Kredi Kartı Provizyon Nedir?

Kredi Kartı Provizyon Nedir?

Finans ve bankacılık sektörlerinde çokça adını duyduğumuz hatta mobil bankacılık uygulamalarımızda çokça gördüğümüz provizyon; kredi kartı ve banka kartı ile yapılan ödemelerin güvenle gerçekleşebilmesi için uygulanan bir ön onay sürecidir.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kredi Kartı Provizyon Nedir?

Herhangi bir restoranda yediğiniz yemeğin veya herhangi bir AVM’den satın almak istediğiniz bir ürünün ödemesini kartla yapmak istediğinizi belirttiniz ve kartınızın şifresini girdiniz. Kartınızdan ödemenin alındığına dair beklediğiniz süreçte yürütülen onay sistemi bir çeşit provizyon.

Provizyon Nedir?

Banka üzerinden yaptığımız ödemelerimizde özellikle de kredi kartı kullanımlarımızda sıklıkla karşılaştığımız provizyon işlemi finansal güvenliğin sağlanması ve işlemlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için kritik öneme sahip bir onay mekanizmasıdır.

Provizyon; bankaların dili ile kredi kartı ve banka kartı ile yapılan ödemelerin güvenle gerçekleşebilmesi için uygulanan bir ön onay sürecidir. Kart ile yaptığınız ödemenizde siz onay beklerken bankanız kartınızın geçerli olup olmadığından kart limitlerinize kadar birçok kontrol sağlar. Olumsuz herhangi bir durumun olmaması durumunda da ödemenizi onaylar.

Provizyon işlemi sırasında, işlem miktarı kadar tutar hesabınızda geçici olarak bloke edilir. Bloke edilen tutar işleminizin onaylanmasının ardından tahsil edilir.

Provizyonun Amacı Nedir?

Provizyonun ilk ve öncelikli amacı finansal işlemlerde güvenliği sağlamaktır. Provizyon işlemleri ile alıcı, satıcı ve banka usulsüz ve yasa dışı tüm işlerden korunmaktadır. Provizyon süreci, çalıntı kredi kartı ile yapılan harcamaları ve hatalı POS işlemleri gibi durumlarda ödemenin güvenli bir şekilde iade edilmesine olanak sağlamaktadır. Bu sebeple de elzem bir işlem olarak görülmektedir.

Provizyon Çeşitleri Nelerdir?

Provizyon, Ön Provizyon, Güvenlik Provizyonu ve Chargeback Provizyonu olarak sınıflandırılmaktadır.

  • Ön Provizyon; Ödeme işlemlerinde kart limitinden belirli tutarın geçici olarak bloke edilmesidir.
  • Güvenlik Provizyonu: Bu provizyon çeşidi genellikle ürün veya hizmet değişikliği yapılabilecek durumlarda kullanılmaktadır. Oteller ya da araç kiralama şirketleri, tarafından çokça kullanılan provizyon çeşididir.
  • Chargeback Provizyonu; Müşterinin itirazı karşısında kullanılan provizyon sürecidir.

Bekleyen Provizyon İptal Edilir Mi?

Kredi kartının çalınması, kart sahibinin bilgisi dışında harcama yapılması, hatalı işlemler ya da provizyon süresinin dolması gibi nedenlerle bekleyen provizyon banka tarafından iptal edilmektedir. İptal sonrasında işlem tutarı üzerindeki bloke kaldırılır ve tekrar kullanılabilir hale getirilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tükenmişlik Sendromu Nedir?