Melatonin beyinde bulunan ve düzenli olarak salgılanması gereken bir hormondur. Vücudun biyolojik olarak sahip olması gereken düzenli saat aralığını ifade eder. Eğer bu hormon eksilirse uykuya geçiş süreci bir günden güne zorlaşır. Özellikle akşam saatlerinde huzursuzluk verebilir.
Melatonin Nasıl Azalır?
Karanlık ortamda daha çok salgılandığı bilinen melatonin hormonu çok fazla ışığa maruz kalındığında azalmaya başlar. Vücut üretimde azalmaya sebep olduğu andan itibaren eksikliklerden kaynaklı olarak bazı dezavantajları ortaya çıkar.
Örneğin; gün içerisinde kişi kendini sürekli yorgun hissedebilir. Herhangi bir sebep yokken kendini sinirli ve agresif hissedebilir. İşlerine konsantre olmakta zorluk çekebilir.
Melatonin Nedir?
Melatonin uykuyu düzenlemeye yarayan bir takviyedir. Vücudun uyku bozukluğunu ortadan kaldıran ve düzenleyen bir etkiye sahiptir. Uykunun kalitesini artırdığı gibi stresi ve anksiyeteyi de azaltır. Ruhen kişinin kendine daha iyi hissetmesini sağlar. Hücrelerdeki hasarı önler ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Melatonin Faydaları Nelerdir?
Düzenli kullanıldığında yaşın ilerlemesi ile birlikte oluşan yaşlanma etkisini azaltır. Takviye gıda olduğu için zararı bulunmamaktadır ancak doktor tavsiyesinde alınması önerilir. Bağışıklık sistemini koruduğu için gribal enfeksiyonlara karşı vücudu daha sağlıklı hale getirir.
Melatonin Eksikliği Neye Sebep Olur?
Yüksek dozda kullanıldığında yan etkilerine rastlamak mümkündür. Bu yüzden seviyeli şekilde kullanılması önerilir. Peki melatonin eksikliği nasıl anlaşılabilir?
Düzenli olarak kullanan kişi vücudunda melatonin eksilmeye başladığında bağışıklığı zayıflar. Kendini sinirli ve huzursuz hisseder. Sürekli yorgunluk hali vardır. Uykuya dalmakta zorluk çeker ve konsantrasyon bozukluğu yaşar.