Müşteki, şikâyetçi anlamına gelmekte olup; suç eyleminden zarar gören ve suç fiili neticesinde mağdur olan kişiyi temsil etmektedir. Hukuk terimlerinde oldukça fazla kullanılan müşteki TDK’da daha farklı anlamlarda bulmaktadır.
TDK Manası Nedir?
Müşteki, Türk Dil Kurumu'nda "yakınan, sızlanan, şikâyetçi" olarak tanımlanmaktadır. Özellikle dava dosyalarında sıkça rastlanan ve müşteki sanık ile müşteki şüpheli olarak da geçmektedir.
Hukuk sözlüğüne bakıldığı zamanda ise Müşteki; şikayette bulunan, şahsî davacı. İlgili makama derdini aktaran, Müşteki sanık ise; bir ceza davasında kişi hem işlediği iddia olunan suçtan dolayı sanık, hem de kendisinden şikayetçi olan kişiden şikayetçi ise bu kişiye verilen sıfat manalarına gelmektedir.
Davada Müşteki Ne Anlama Gelir?
Ceza muhakemesi bakımından ise müşteki sıfatı, suça doğrudan maruz kalan suç mağdurunu veya suçtan zarar gören ve bu sebeple davacı olan kişiyi ifade eder. Müşteki tabiri yerine şikayetçi de denilmektedir.
Hukukta Müşteki Kimdir?
Hukukta müşteki, bir suçtan zarar gören kişi eğer Cumhuriyet Savcılığına veya ilgili kuruma başvurarak şikâyet hakkını kullanırsa bu kişi hukukta müşteki olarak anılır.
Bununla beraber soruşturma aşamasının ardından, kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından müştekiye, davaya katılma yani müdahil olma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur. Eğer müşteki, davaya katılma talebinde bulunduğunu beyan ederse, 'katılan' yani 'müdahil' sıfatını alır.
Müşteki Ceza Alır Mı?
Müşteki hukuk literatüründe mağdur olan taraftır. Bu sebeple müştekiler hukuki olarak ceza alamazlar. Ancak, bazı durumlarda müşteki sıfatıyla birlikte kişilerin diğer rolleri de olabilir.