Vücut sağlığında K vitaminin rolü oldukça büyüktür. Sağlıklı ve güçlü bir vücut için her bireyin çeşitli yollar ile K vitamini alması gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Peki K vitamini neden bu kadar önemlidir? K vitamini eksikliğinde neler olur? K vitamini nerelerden alınır?
K Vitamini Nedir?
K vitamini 1920'lerin sonlarında Danimarkalı bilim insanı Henrik Dam'ın kolesterol hakkındaki çeşitli araştırmaları sonucu keşfedilmiştir. Kan pıhtılaşması ile ilişkili olduğu saptandığı için de önceleri koagülasyon vitamini olarak adlandırılmıştır. K Vitamini lipofilik ve hidrofobik bir vitaminler grubuna verilen addır.
K Vitamini Ne İşe Yarar?
K vitamini en kısa anlatımı ile vücudumuzun doğru bir şekilde çalışması için gerekli olan vitamindir. Vücut sağlığı için büyük bir öneme sahip olan K vitamini, özellikle kanın pıhtılaşması ve kemik sağlığı için hayati öneme sahiptir. Aynı zamanda kalp sağlığını korumakta da oldukça etkilidir.
K vitaminin iki ana formu bulunmaktadır. K1 ve K2.
K1 ve K2 Nedir?
K1 ve K2 vitaminleri sağlık için büyük öneme sahiptirler ve bu vitaminler vücut tarafından farklı şekillerde kullanılırlar. K1 vitamini genellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunurken, K2 vitamini daha çok hayvansal ürünlerde ve fermente gıdalarda bulunmaktadır.
K Vitamini Eksikliğinde Neler Olur?
Uzm. Dr. Füsun Topçugil tarafından yapılan açıklamalarda K vitaminin eksikliğinde vücudun tüm dengesini kaybettiği belirtilirken; ‘’K Vitamini eksikliği, kanama bozukluklarına ve kemik erimesine neden olabilir. Özellikle yaşlılarda bu vitaminin eksikliği sıkça rastlanan bir durum olup düzenli beslenme ve gerektiğinde takviye kullanımı gerekebilir.’’ İfadeleri kullanıldı.
Daha Çok K Vitamini İçin Dikkat
Uzm. Dr. Füsun Topçugil, K vitaminin öneminin çok bilinmediğini belirtirken göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Dengeli bir diyet ve sağlıklı yaşam tarzı, K vitaminini yeterli miktarda almanın anahtarı olduğunu belirten uzman aynı zamanda K Vitamini alımını artırmak için yapılması gerekenler arasında, diyetimize daha fazla yeşil yapraklı sebzeler, fermente gıdalar ve hayvansal ürünler eklemek gerektiğini de dile getirdi.