Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı liste ile beraber taklit ve sahte ürünlere dikkat çok daha fazla arttı. Marketlerde, pazarlarda ve raflarda bulunan ballarda da oldukça fazla sahte bal bulunuyor. Peki sahte bal nasıl anlaşılır? Sahte balı anlamanın püf noktaları neler?
Sağlık İçin Oldukça Tehlikeli
Market ve pazarlarda gerçek, hakiki olarak satılan ballar ne yazık ki sahte olabiliyor. Gerçeğinden ayırması oldukça zor olan balların sahtesinin tüketilmesi ise sağlık için oldukça tehlikeli.
Son yıllarda artan bal talebine yetişmek ve piyasaya daha çok ürün sürmek isteyen üreticiler kalite standartlarını düşürmeye veya hileli ürünler satmaya başladı.
Sahte Ballar Nasıl Yapılıyor?
Sahte ballar gerçek balların aksine doğal ve zararsız besinlerin vitamin ve şekerlerinin yanı sıra şeker şurubu, mısır şurubu veya diğer tatlandırıcılarla sulandırılmaktadır. Bazen tatlandırıcılarla renklendirilerek gerçek bal gibi görünmesi sağlanmaktadır.
Sahte ballar içerisine konulan bu gibi gıdalar ise insan sağlığına tamamen zararlı, vücutta sindirilemeyen ve zamanla büyük hastalıklara sebep olabilecek maddelerdir.
Saf Bal ve Organik Bal Arasındaki Fark Nedir?
Ham bal, arıların peteklerde depoladığı işlenmemiş baldır. Organik bal ise arıların çiçeklerden nektar topladığı alanların belirli standartlara uygun olarak işletildiği yerlerden elde edilir. Ancak, bu yerlerde üretilen balların gerçekten saf bal olup olmadığının garantisi yoktur. O sebeple bal alırken sahte veya gerçek olup olmadığını araştırmak gerekmektedir.
Sahte Bal Nasıl Anlaşılır?
Sahte balın anlaşılması için birkaç basit yöntem vardır. Bunlardan bazıları ise şunlardır; Balı Ilık su içerisine ekleyebilirsiniz. Sıcak su içerisine eklenen bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir.
Bununla beraber gerçek bal, kaşığa alındığında uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşıkta kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.