Tüm püf noktalarıyla içli köfte nasıl yapılır öğrenmek isterseniz doğru yerdesiniz. Türk mutfağının en önemli lezzetleri arasında gösterilen, Güneydoğu Anadolu bölgesinin popüler lezzeti içli köfte oldukça zordur. Özellikle püf noktalarını bilmeyenler için sadece zor değil aynı zamanda lezzetli yapmakta güçtür. İşte sizlere lezzetli ve orijinal içli köfte tarifi.
İçli Köfte İçin Gerekli Malzemeler
İçli köfte malzemeleri neler öncelikle bununla başlamak istiyoruz. Sonuç olarak iyi bir yemeğin sırrı doğru ve kaliteli malzemeden geçer. Bu durum Türk mutfağındaki bazı lezzetler de kendini daha fazla göstermektedir. İç ve dış olmak üzere iki katmandan oluşan içli köftenin malzemeleri aşağıdaki gibidir:
Dış harcı için
- İnce bulgur (köftelik)
- Un
- İrmik
- Yumurta
- Tuz, kimyon, pul biber
- Sıcak su (bulguru yumuşatmak için)
İç harcı için
- Kıyma (yağlı tercih edilebilir)
- Soğan
- Ceviz içi
- Tuz, karabiber, kimyon, pul biber
İçli Köfte Nasıl Yapılır?
İçli köfte yapımı daha önce de bahsettiğimiz gibi oldukça meşakkatlidir. İçli köfte yapmaya öncelikle bulguru hazırlamak ile başlamanız gerekir. Bunun için de ilk olarak bulgur ve irmiği sıcak suyla ıslatarak başlamanız gerekir. Burada doğru oran çok önemlidir çünkü yeterince ıslatmazsanız köftenin dışı dağılabilecektir. Yumuşattığınız bulgur ve irmiğe yumurta, un ve baharatları ekleyerek yoğurmaya başlayın. Doğru ıslatma oranı kadar, yoğurma da çok önemlidir. Uzun süre yoğurmanız ve elastik hale getirmeniz gerekir. Böylece köfteniz daha kolay şekil alacaktır.
İçli köfte yapmak için bir diğer önemli aşama ise iç harcın hazırlanmasıdır. İç harcı için kıyma ve soğan kavrulmalıdır. İsteğe göre de baharatları eklemeniz gerekir. İçli köfte harcına ayrıca yine isteğe bağlı olarak ceviz eklenebilir. Daha sonrasında köftenize şekil vererek doldurabilirsiniz. İçli köftenizi isterseniz kızartarak isterseniz de haşlayarak tüketebilirsiniz.
İçli Köftenin Püf Noktaları
İçli köftenin püf noktaları ile artık dağılmayan ve tam kıvamında içli köfteler yapabilirsiniz. İster ilk kez yapın isterseniz defalarca yapmış ancak bir türlü tutturamamış olun hiç fark etmez. Bu püf noktalar, en iyi içli köfteyi yapmanızı sağlayacaktır. Bu püf noktalar:
- Öncelik dış harcın çok iyi yoğrulması gerekir. Ortalama 15-20 dakika kadar güzelce yoğurulması gerekir.
- Lezzetli ve çıtır çıtır bir içli köftenin dış kısmı olabildiğince ince olmalıdır.
- Köfteye şekil verirken mutlaka elinizi sürekli olarak ıslatın. Daha ince ve güzel şekilde oymanızı ve köfteyi kapatmanızı sağlayacaktır.
Tüm bu püf noktalar ile mükemmel içli köfte yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.