Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Aralıklı oruç, belirli bir süre boyunca yemek yememeyi ve belirli bir süre içinde yemek yemeyi içeren bir beslenme modelidir.

Aralıklı oruç nasıl yapılır sorusu son yıllarda oldukça popülerdir. Sağlıklı beslenme ve özellikle kilo verme sürecinde, birçok farklı beslenme biçiminden bahsedilmektedir. Bunların arasında en çok merak edilen ise doğal olarak aralıklı oruçtur. Sağlıklı ve kalıcı zayıflamak isteyenler için son yılların en popüler beslenme biçimi hakkında bilgi vermek istiyoruz. 

Aralıklı Oruç Nedir?

Aralıklı oruç, belirli bir süre boyunca yemek yememeyi ve belirli bir süre içinde yemek yemeyi içeren bir beslenme modelidir. Yani, vücudu sürekli beslememek ve oruç zamanında enerji depolarını kullanmasını sağlamak amaçlanır. Bu beslenme modeli, günümüz beslenme alışkanlıklarından farklı olarak vücudun metabolizmasını dinlenme ve yağ yakımına teşvik eden bir yaklaşım sunar. Uzun yıllar sık sık ve az yemek şeklinde önerilen beslenme biçimine tamamen aykırı bir durum olduğunu ifade edebiliriz. Genel olarak oruç tutma kültürüne sahip olan kişiler için ise uygun bir beslenme yöntemi olduğunu da belirtmemiz gerekir. 

Popüler Aralıklı Oruç Yöntemleri

Aralıklı oruç yöntemleri uygulama biçimi açıdan farklılık göstermektedir. Aralıklı oruç yapmak isteyen kişilerin, kendilerine en uygun yöntemi tercih etmesi gerekir. Yaygın olarak kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir: 

  • 16/8 Yöntemi: Bu yöntemde, günlük olarak 16 saat boyunca oruç tutulur ve yalnızca 8 saat içinde yemek yenir. Genellikle uyku süresi de bu 16 saate dahil edilir. Örneğin, sabah 12:00 ile akşam 20:00 arasında yemek yenilir ve geri kalan saatlerde oruç tutulur. Bu yöntem, en yaygın kullanılan aralıklı oruç biçimidir.
  • 5:2 Yöntemi: Haftanın 5 günü normal bir şekilde beslenirken, 2 gün boyunca kalori alımını önemli ölçüde sınırlamak esasına dayanır. Bu 2 gün, birbirini takip etmeyen günler olabilir. Düşük kalorili günlerde kadınlar yaklaşık 500, erkekler ise 600 kalori alır.
  • Eat-Stop-Eat Yöntemi: Bu yöntem, haftada bir veya iki gün tamamen oruç tutmayı içerir. Örneğin, akşam yemeğinden sonra 24 saat boyunca oruç tutulur, bu süreçte su, çay, kahve gibi kalorisi olmayan içecekler tüketilebilir.

Aralıklı Oruç Faydaları Nelerdir?

Aralıklı oruç faydaları oldukça fazla olan bir beslenme yöntemidir. Bu beslenme biçiminin sağlamış olduğu en önemli faydalar aşağıdaki gibidir: 

  • Aralıklı oruç sırasında kalori alımı azaltıldığından kilo kaybı ve özellikle göbek bölgesindeki yağ yakımı hızlanabilir. 
  • Aralıklı oruç, insülin düzeylerini düşürebilir. Bu, insülin hassasiyetini artırarak tip 2 diyabet gibi durumların önlenmesine yardımcı olabilir. 
  • Aralıklı oruç, hücrelerin kendilerini temizlediği ve onardığı otofoji sürecini tetikler. 
  • Trigliseritler, kötü kolesterol (LDL), inflamasyon ve kan şekeri düzeyleri üzerinde olumlu etkileri olduğu için aralıklı oruç, kalp hastalığı riskini azaltabilir.
  • Aralıklı oruç sırasında büyüme hormonu seviyeleri önemli ölçüde artar. 
  • Aralıklı oruç, beyin sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. 
İLGİLİ HABERLER