Taksitle Otomobil Alacaklar Dikkat! Araba Kredisi Çekme Şartları Neler?

Peşin ödemeyle araç satın alma gücü olmayanlar, taksitle otomobil satın almak istiyor. Peki araba kredisi çekme şartları neler? İşte detaylar…

Ülkemizde hem sıfır hem de ikinci el araç fiyatları her geçen gün artış gösteriyor. Bu durum elbette peşin ödeme ile araç satın alımlarını daha da zora sokuyor. Çoğu vatandaş araç kredisi ile yeni bir otomobil edinmek istiyor. Peki araba kredisi çekme şartları neler? Ayrıntıları açıklıyoruz. 

Araba Kredisi Şartları Neler?

Otomobil kredisi çekmek isteyenlerin karşılamaları gereken bazı koşullar bulunuyor. Bankaların belirlediği koşullara uyum sağlandığı taktirde vatandaşlar, araç kredisi çekmeye hak kazanıyor. Bankaların belirlediği araç kredisi şartları ise şöyle:

Kişinin kredi notu yeterli oranda olmalıdır. Başvuruyu gerçekleştirecek şahsın minimum altı ay kesintisiz sigortalı çalışması gerekmektedir. Başvuru yapılacak bankanın istediği bütün belgeler eksiksiz ve doğru olarak sunulmalıdır. Satın alınmak istenen otomobilin kasko ve fatura değerleri de banka yetkililerine teslim edilmelidir. Başvuru sahibinin SGK kayıt bilgileri başvuru evrakları arasına eklenmelidir. Başvuruda bulunmak isteyen bireyin on sekiz yaşını geçmiş olması gerekiyor. 

Araba Kredisi İçin Gereken Evraklar Neler?

Vatandaşların merak ettiği bir başka konu ise araç kredisi başvuru evrakları olur. Bankalar, otomobil kredi başvurusu yapacak şahısların kredi notu yeterli değil ise başvuruyu kabul etmez. Çoğunlukla araç kredisi için talep edilen belgeler; aracın fatura değeri, araç kasko değeri, ikametgah belgesi, kimlik fotokopisi ve gelir durumu belgesi şeklindedir. Öte yandan bu belgelere ek olarak ikinci el araç kredisi başvurusu gerçekleştirecek kişilerden satış sözleşmesi ve krediye konu olan araca ait ruhsat fotokopisi de talep edilmektedir.

Araç Kredisi Tutarı Neye Göre Belirleniyor?

Araç kredisi tutarı bazı unsurlara göre belirleniyor. Mesela sıfır km araçlarda kredi tutarı tespit edilirken aracın nihai fatura değeri göz önünde bulunduruluyor. Aracın nihai fatura miktarı, araç kredi tutarını belirleyen bir etmendir. 

İkinci Elde Yaş ve Kasko Değeri Önemli

İkinci el araçlarda da kredi tutarları hesaplanırken otomobilin kasko değerine ve yaşına bakılıyor. Genelde otomobillerin yaşı 10’u geçiyor ise kredi kullanmanız pek mümkün olmayabilir. Bu nedenle seçeceğiniz ikinci el aracın yaşını da hesaba katmanızda yarar var. 

İLGİLİ HABERLER