Ağustos’un En Çok Kazandıran Yatırım Aracı Belli Oldu! Yatırımcıların Yüzü Güldü

Türkiye İstatistik Kurumu, geçtiğimiz aya ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları ile ilgili bilgi paylaştı. Ağustos’ta en fazla kazandıran yatırım araçları belli oldu.

TÜİK, Ağustos’a dair finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını paylaştı. Kurumun verilerine göre geçtiğimiz ay en yüksek reel getiri külçe altından geldi.

Külçe Altın Kazandırdı!

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ağustos’ta en fazla reel getiri külçe altında oldu. Öte yandan Devlet İç Borçlanma Senetleri ve BIST 100 endeksi de yatırımcısını üzdü. Senelik değerlendirmede de külçe altın yüz güldürdü. Yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı.

Altın Yatırımcısı Mutlu

Ağustos’ta yurt içi üretici fiyat endeksi ile indirgendiği zaman külçe altın bir hayli kazandırdı. Yatırımcısına %4,82, tüketici fiyat endeksi ile indirgendiğinde de %4,01 oranında reel getiri sundu. Ayrıca Devlet İç Borçlanma Senetleri ile BIST 100 endeksi ne yazık ki yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiği zaman DİBS %1,44, BIST 100 endeksi de %10,76 kadar değer kaybettirmiş oldu.

Döviz De Kazandırdı

Döviz de geçtiğimiz ay kazandırdı. Yİ-ÜFE ile indirgendiği zaman euro, %2,18 kadar reel getiri sağladı. Mevduat faizi %1,64, ABD doları da %0,60 kadar kazanç sağladı. Fakat TÜFE ile indirgendiğinde euro %1,40, mevduat faizi ise %0,86 kadar reel getiri sağladı. ABD doları %0,18 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Üç Aylık Sürede Mevduat Faizi Zirveye Oturdu

Üç aylık zaman diliminde ise mevduat faizi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %6,84 kazanç getirdi. TÜFE ile indirgendiğinde de %4,42 kadar yatırımcısına en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Bu süreçte BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiği zaman %9,40, TÜFE ile indirgendiğinde de %11,46 kadar yatırımcısına en fazla kaybettiren araç oldu. 

Altı aylık değerlendirmeye göre de külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %14,30 kadar TÜFE ile indirgendiğinde de %10,77 kadar yatırımcılara en fazla reel getiri sunan yatırım aracı oldu. 

Aynı dönemde ABD doları Yİ-ÜFE ile indirgendiği zaman %4,68, TÜFE ile indirgendiğinde de %7,62 kadar yatırımcısına en fazla kaybettiren araç oldu.

İLGİLİ HABERLER