Altın Tehlikede Mi? Bu Karar Altın Yatırımcılarını Tedirgin Ediyor

Fed faiz kararı öncesi altın yatırımcıları diken üstünde. Uzmanlar, faiz artışlarına ara verilmesinin veya faiz indirimlerinin altına olan talebi artırarak fiyatlarda yukarı yönlü bir harekete neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Altın, yatırımcıların güvenli limanı olarak bilinse de son dönemdeki yükselişi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta açıklayacağı faiz kararı öncesinde soru işaretleri doğuruyor. Piyasalar, Fed'in faiz artırım döngüsüne son verip vermeyeceği konusunda kararsız kalırken, altın yatırımcıları da olası senaryoları değerlendirerek pozisyonlarını gözden geçiriyor.

Fed Kararı Altın İçin Kırılma Noktası Olabilir

Goldman Sachs, yatırımcılarına sunduğu raporda, Fed'in faiz kararı sonrasında altın fiyatlarında kısa vadede bir miktar gerileme beklese de uzun vadeli yükseliş trendinin devam edeceğini öngörüyor. Raporda, 2025 yılı başında ons altın fiyatının 2.700 dolar seviyesine ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Faiz oranlarındaki değişimler, tarihsel olarak altın fiyatları üzerinde belirleyici bir etkiye sahip oldu. Fed'in faiz artırımlarına ara vermesi veya faiz indirimlerine başlaması, altının cazibesini artırarak fiyatlarda yukarı yönlü bir harekete neden olabilir.

Fiziki Altın ve ETF'lere Talep Artıyor

Goldman Sachs analistleri, Fed'in olası bir politika faizi indiriminin, fiziki altın ve altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETF) olan talebi artıracağını belirtiyor. Bu durum, altın piyasasındaki dalgalanmaları körükleyerek fiyatlarda sert hareketlere yol açabilir.

Altın Fiyatları Yükseliş Trendini Koruyor

Haftanın ikinci işlem gününde spot altın, ons başına 2.578 dolar seviyesinden işlem görürken, gram altın ise 2.822 TL'ye kadar yükseldi. Altın, yılbaşından bu yana değerini yaklaşık %20 artırarak yatırımcılarına önemli kazançlar sağladı. Bu yükselişte; merkez bankalarının ve Çinli tüketicilerin artan altın alımları ile Orta Doğu ve Ukrayna'daki jeopolitik gerilimlerin etkili olduğu belirtiliyor.

Siyasi Baskılar Fed'in Kararını Etkileyebilir

Fed'in faiz kararına ilişkin belirsizlik, piyasalarda tedirginliğe neden oluyor. Başkanlık seçimlerine iki aydan kısa bir süre kala, bazı Demokrat senatörler, Fed'i ekonomiyi olası bir durgunluktan korumak için faiz oranlarını agresif bir şekilde düşürmeye çağırıyor. Bu siyasi baskılar, Fed'in kararını zorlaştırırken, altın gibi güvenli liman olarak görülen varlıklara olan talebi artırabilir.

Fed'in faiz kararı altın piyasası için belirleyici olacak. Karar öncesinde yatırımcıların temkinli olması ve piyasaları yakından takip etmesi gerekiyor. Altın, uzun vadede değerini koruma potansiyeline sahip bir varlık olsa da kısa vadeli dalgalanmalara karşı hazırlıklı olmakta fayda var.

İLGİLİ HABERLER