Emekli Maaş Farkı Ortadan Kalkacak! Yeni Emeklilik Düzenlemesi Geliyor

Hükümet harekete geçti. Yeni emeklilik düzenlemesi ile emekli maaş farkı ortadan kalkacak.

Bu sene emeklilik dilekçesi verenlerin 2025’te dilekçe verenlerden %30’luk bir fark ile daha yüksek maaş alacakları belirtilmişti. Bu konuda söylentiler, son günlerde gündemdeki yerini koruyordu. Ekonomi yönetimi, enflasyondan kaynaklanan emekli maaş farkını yok etmek için adım atıyor. Yeni emeklilik düzenlemesi ile emekli maaş farkı ortadan kalkacak. İşte yeni emeklilik sisteminin ayrıntıları…

Yeni Düzenleme Geliyor

Emeklilik dilekçesinin verildiği tarihteki güncelleme katsayısı ömür boyunca alınan maaş miktarı üzerinde önemli bir faktör oluyor. Güncelleme katsayısına göre 2024 senesinde dilekçe verenlerin, 2025 senesinde verenlerden %30 kadar bir farklı ile daha yüksek maaş alacağı hesaplandı. Bu yeni düzenleme ile emeklilik başvurusu için hangi sene dilekçe verilmeli tartışmaları sona eriyor. 

2024’te Emeklilik Dilekçesi Verenler

Sigortalı vatandaşların hak kaybına uğramadan emekliliklerini ertelemelerini mümkün kılacak ve enflasyondan kaynaklanan maaş farkını yok edecek sistem için çalışmalara başlandı. Minimum emekli maaşının 12.500 TL’ye çıkarılması sonrasında gözler yeni emekli olacak kişilerin maaşına çevrildi. 2024 senesinde emeklilik dilekçesi verenlerin 2025 senesinde verenlerden %30 kadar bir fark ile daha yüksek maaş alacakları söyleniyordu. 

Mağduriyet Giderilecek

2024 emekliler senesinde bu mağduriyetin yok olması için çalışmalar başladı. Emekli vatandaşlar için yeni maaş düzenlemesi yapılacak. Ekonomim’de yer alan bir habere göre ekonomi yönetimi, 2024 senesinde emekli maaşlarının daha yüksek olacağı beklentisi ile dilekçe sunacak sigortalılar için düzenleme yapacak. Böylece maaş farkı ortadan kalkıyor.

Emeklilikte Yeni Formül

İki sene arasındaki %30 aylık bağlama oranı maaşlar için oldukça büyük bir oran olarak kabul ediliyor. Yeni formül, sigortalı vatandaşların bu hak kaybını yaşamalarına engel olacak. Eğer ki bu yeni düzenleme olmazsa yüz binlerde vatandaş yeni yıldan önce emeklilik dilekçesi verecekti. Bu durum on beş milyonun üzerinde vatandaşla emekli aylığı ödeyen SGK’yı zora sokacaktı. 

Son bilgilere göre ayrıntıları henüz netlik kazanmayan yeni düzenlemenin ana hatları şekillenmeye başladı. 2024 senesinde enflasyon 2023’e oranla daha düşük olacağı için 2024’te hesaplanacak emekli maaşı 2025’te hesaplanacak maaşa göre daha yüksek olacaktı. Çünkü emekli aylığı hesaplamada güncelleme katsayısı bir önceki senenin enflasyon verisi dikkate alınıyordu. Yeni düzenleme, aylıklarda enflasyon kaynaklı farkının oluşmayacağı seviyeye gelene dek yürürlükte kalacak.

İLGİLİ HABERLER