Kredi Kartı Borçları Yükseliyor! Üç Katına Çıktı

Kredi kartı borçlarında artış yaşandı. Kart borçları üç katına çıktı.

Sürekli artan gıda fiyatları ve yüksek enflasyon sebebi ile vatandaşlar kredi kartlarına yükleniyor. Kredi kartları için vatandaşa ait toplam borç miktarının 1.6 trilyon lira olduğu belirtildi. Bireysel kredilerde senelik artış %100’ü buldu. Alacakların 550.6 milyar lirasının taksitli, 1.36 trilyon lirasının da taksitsiz borçlar olduğu biliniyor. Son günlerde kredi kartıyla alışveriş yapılan ürünlerin başında kırtasiye malzemeleri geliyor. 

Kredi Kartı Borçları Her Geçen Gün Artıyor

Yetkililer, kısa süre önce 7 bin TL üzerinde yapılan alışverişlerde kart kullanma zorunluluğunu getirdi. Kredi kartlarına dair yeni çalışmaların olup olmadığı merak ediliyor. BDDK yetkilileri, kart kullanımlarına ilişkin verileri paylaştı. Buna göre 6 Eylül haftasında bankaların bireysel kredi kartı alacakları yüzde 0.1 artış yaşadı ve 1.58 trilyon lira oldu. Öte yandan taksitli alacak tutarının 550.6 milyar TL olduğu söylendi. 1.36 trilyon liralık kısım ise taksitsiz borçlardan meydana geliyor. 

Takipteki Alacaklar Arttı

Bireysel kredi kartlarında senelik artış %100’e dayandı. Takipteki alacaklar ise bir önceki haftaya oranla 4.3 milyar lira artış ile 257.2 milyar liraya çıkmış oldu. Takipteki alacakların 42.6 milyar lirası bireysel kredi kartlarından kaynaklanıyor. Vatandaşın kredi kartlarında takip miktarı son bir senede %267 artış gösterdi.

En Fazla Harcama Yapılan Alanlar Belli Oldu

Merkez Bankası’nın verilerine göre kredi kartı ve banka kartı harcama tutarı bir haftada yaklaşık olarak %0,6 oranında arttı ve 324.4 milyar liraya erişti. Geçen ay kart ile yapılan harcamalar 335.8 milyar lirayla rekor seviyesine çıktı. Bu miktarın 53.9 milyar lirası market ve alışveriş merkezi harcamalarına gitti.

Diğer yandan Eylül ayı verilerinde de en belirgin artış yapı malzemeleri, hizmet sektörleri, ofis malzemeleri, kırtasiye, eğitim gibi alanlarda yaşandı. Elektrik-elektronik ve akaryakıt harcamaları tarafında ise düşüş meydana geldi.

7 Bin TL Üst Alışverişler Kartla Yapılacak

Son düzenlemeye göre 7 bin lira üstü alışverişlerin kredi kartı ya da banka kartı ile yapılması zorunluluğu getirildi. 7 bin liraya kadar olan alışverişler nakit ile yapılabilir. Ancak bu tutarı aşan ödemeler ise kartla gerçekleştirilecek.

İLGİLİ HABERLER