Kredi Kartı Kullananları İlgilendiren Karar! Limit Değişebilir

Kredi kartlarında limit değişikliği olabilir. Limitlerin, gelirle uyumlu olarak güncelleneceği belirtiliyor.

Fiyatlardaki artış ve yükselen enflasyon nedeniyle vatandaşların kredi kartı kullanımları arttı. Kredi kartı borcu sebebiyle 2024’ün ilk altı aylık döneminde yasal takibe alınanların sayısında %41 artış yaşandı. Ekonomi yönetimi ise enflasyon beklentilerine ulaşmak ve iç talebi minimize etmek için kredi kartı limitlerinde düzenleme yapacak. SGK ise bu noktada devreye girecek. Kredi kartı limitleri, kullanıcıların gelirlerine göre ayarlanacak.

Kredi Kartı Limitlerinde Değişiklik Olabilir

Kredi kartı limitlerinde düzenleme yapılacağına dair ilk sinyal, geçen haftalarda gelmişti. OVP’de kredi kartı limitlerinin gerçek gelir ile uyumunun teşvik edileceği ifade edilmişti. Normalde kredi kartı limitleri, bireylerin aylık gelirinin dört katını geçmiyor. Ancak bankalar bu kurala uymayabiliyor. 

Kullanıcıların gelirinin çok üzerinde kredi kartı limiti tanımlanabiliyor. Bu gelişme vatandaşların harcamalarını yükseltiyor ve enflasyonla mücadele aşamasında negatif bir etki bırakıyor. Kredi kartı limitlerine düzenleme getirileceğine dair ilk sinyal, geçen haftalarda açıklanan OVP’de dile getirildi.

Orta Vadeli Program'da Kredi Kartlarıyla İlgili Detay

Ekonomide üç senelik yol haritasının belirlendiği Orta Vadeli Program'da kredi kartları ile alakalı dikkat çeken bir ayrıntı bulunuyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025, 2026 ve 2027 senelerini kapsayan Orta Vadeli Programı’nı açıkladı. Programda önemli ayrıntılar yer aldı. OVP'de öne çıkan ayrıntılardan biri de kredi kartı limitleriyle ilgili. Habertürk'ün bir haberine göre programın satır aralarında kredi kartı limitlerinin azaltılacağına dair cümleler var. 

Gelire Göre Belirlenecek

Günümüzde kullanıcıların bütün bankalardaki toplam kredi kartı limiti, kart sahibi oldukları ilk sene aylık ortalama gelirin iki katını, ilerleyen senelerde de aylık gelirin dört katını geçemiyor. Fakat bu gelir mutlaka ücret geliri olarak görülmüyor. Bu nedenle pek çok vatandaşın kredi kartı limiti gelirinden oldukça fazla. Kullanıcılar bazen zorunluluktan dolayı kartla borçlanarak tüketim yapıyor. OVP de gelirin fazlasıyla üstüne çıkan kart limitine düzenleme getirileceğini belirtiyor. 

SGK Verileri Dikkate Alınacak

Kredi kart limitlerinin gerçek gelir ile uyumunu teşvik etmek amacı ile SGK dahilinde toplanan veri setleri ile Risk Merkezi veri setlerinin entegre edileceği belirtildi. Kullanıcıların gerçek ücretleri SGK’ya bildirildiğinden dolayı ekonomi yönetimi bu sayede limitlerin gerçek gelir ile belirlenebileceğini öngörüyor.

İLGİLİ HABERLER