Elektrikler Bir Anda Gidebilir! Tüm Ülkeyi Kaygılandıran Siber Saldırı

Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) internet sitesi, siber saldırıya maruz kaldı. Saldırının, ülke genelinde elektrik kesintilerine yol açabileceği endişesi uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

Milli Akıllı Sayaç Sistemleri (MASS) internet sitesine yapılan siber saldırı, ülke genelinde elektrik kesintileri yaşanabileceği endişesini doğurdu. Trafo bazlı kayıp-kaçak analizi yapabilme kapasitesine sahip MASS'ın hedef alınması, kritik altyapıların siber tehditlere karşı ne kadar savunmasız olduğunu gözler önüne seriyor.

Akıllı Sayaç Sistemi Hedefte

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun geçtiğimiz günlerde, "Her gün 400'ün üzerinde siber saldırıyı önlüyoruz. Siber güvenlik noktasında ilk 10 ülke arasındayız" şeklindeki açıklamasının ardından gelen bu saldırı, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Elektrik dağıtım sistemindeki verilerin entegre bir şekilde yönetilmesini sağlayan MASS'ın internet sitesine erişim şu anda sağlanamıyor veya kullanıcılar yabancı sitelere yönlendiriliyor.

Tüm Ülke Karanlığa mı Gömülecek?

Uzmanlar, MASS sistemine yönelik olası bir siber saldırının, Türkiye genelinde elektrik kesintilerine yol açabileceği konusunda uyarıyor. Trafo sistemlerinin kontrolünü ele geçirebilecek bir saldırının, ülkeyi bir anda karanlığa gömebileceği belirtiliyor.

İsrail'den Hizbullah'a Siber Saldırısı

Siber saldırıların yıkıcı sonuçları, İsrail'in Lübnan ve Suriye'deki Hizbullah üyelerine yönelik gerçekleştirdiği son saldırıda bir kez daha gözler önüne serildi. 11 Lübnanlı ve 7 Suriyelinin hayatını kaybettiği, 4 binden fazla kişinin de yaralandığı saldırı, kritik altyapıları hedef alan siber operasyonların ölümcül sonuçlar doğurabileceğini kanıtladı.

Siber Güvenlik Alarm Veriyor

MASS'a yönelik siber saldırı girişimi, Türkiye'nin siber güvenlik konusundaki kırılganlığını bir kez daha gözler önüne serdi. Kritik altyapıların korunması için daha güçlü önlemlerin alınması gerektiği, uzmanlar tarafından sıklıkla dile getirilen bir uyarı niteliğinde. Aksi takdirde, bir anda karanlığa gömülmek veya daha da kötüsü, can kayıplarıyla sonuçlanabilecek saldırılara açık hale gelebiliriz.

İLGİLİ HABERLER