O Ülkede 14 Yaşından Küçükler Sosyal Medya Kullanamayacak! Ruh Sağlığını Kötü Etkilediği Tespit Edildi

Avustralya’da 14 yaşından küçüklere sosyal medya yasaklandı. Sosyal medyanın, ruh sağlığını olumsuz etkilediği belirtildi.

Avustralya, çocuklara sosyal medya yasağı getirmeye hazırlanıyor. Konuyla alakalı olarak tasarı hazırlandı ve yetkililere sunuldu.

14 Yaşından Küçükler Sosyal Medya Kullanamayacak

Güney Avustralya eyaleti, 14 yaşından küçüklere sosyal medya yasağı getirecek. Ülkede eski Yüksek Mahkeme Yargıcı Robert French, konuyla ilgili bir rapor hazırladı. Raporda küçük çocukların sosyal medya platformlarını kullanmalarına dair yasal konular ele alındı.

Bu raporda 14 yaşından küçüklerin sosyal medya ağlarını kullanmasının yasaklanmasını içeren bir yasa tasarısına yer verildi. Başbakan Malinauskas ise bir açıklama yaptı. Rapordaki yasa tasarısından yola çıkarak, on dört yaşından küçüklerin sosyal medya platformlarını kullanmalarının yasaklanması gerektiğini belirtti.

Tüm Eyaletlere Çağrı Yapıldı

Malinauskas, sosyal medya kullanımının vatandaşların ruh sağlığı üzerinde negatif etkilerinin bulunduğunu belirtti. Bütün eyaletleri bu raporu benimsemeye davet etti. Ayrıca sosyal medyanın, bağımlılığı endüstrileştirdiğini ifade ettiği öğrenildi.

Ebeveyn Onayı Gerekecek

Tasarı, on dört yaşından küçüklerin sosyal medya sitelerini kullanmasının yasaklanması ve çocukların bu sitelerde hesap açması halinde ise firmaların para cezası almasını içeriyor. On dört yaşından küçüklerin sosyal medya kullanmaları için anne ve babalarının onayını almaları gerekecek. Tasarının ilk etapta Güney Avustralya'da ve sonrasında da diğer eyaletlerdeki parlamentolara sunulması bekleniyor. 

Okul Performansını ve Ruh Halini Kötü Etkiliyor

Sosyal medya çocukların okul performansını kötü yönde etkileyebilir ve uyku sorunlarına neden olabilir. Aynı zamanda çocukların ruh halini de kötüleştirebilir ve öz saygının zedelenmesine sebebiyet verebilir. Yapılan son araştırmalar, sosyal medyayı günde 3 saatten daha çok kullanan çocukların anksiyete ve depresyon gibi sağlık sorunlarına yakalanmalarının yüksek ihtimal olduğunu gösteriyor. Pek çok anne baba, çocuklarını bu platformlardan uzaklaşmalarının zor olduğunu kabul ediliyor. 

Sosyal medya yetişkinler için eğlenceli ya da ilgi çekici olabilir. Fakat çocuklar için durum daha farklı. Çocuklar Instagram, TikTok ya da Snapchat gibi uygulamaları takıntı haline getirebilir. Çok fazla ekran süresi, gerçekçi olmayan beklentileri, kaygı ve depresyon riskini teşvik edebilir. Bu nedenle çocukların sosyal medya platformlarını kullanmamaları ya da aşırı kullanımdan kaçınmaları öneriliyor. 

İLGİLİ HABERLER