Öğrencinin Çilesi Bitmiyor! KYK Yurtları Yetersiz Geldi, Öğrenciler Kalacak Yer Arıyor

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun doluluk oranları açıklandı. Yurtlar yetersiz kaldı. İki milyon öğrenci kalacak yer derdine düştü.

KYK yurtlarına yüzde 88 oranında yerleşme sağlandı. Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında doluluk oranları, öğrencileri özel yurtlara ve kiralık evlere yöneltti. Ancak hem özel yurtların hem de kiralık evlerin fiyatı dudak uçuklatıyor.

Barınma Telaşı Devam Ediyor

Üniversite öğrencilerinin barınma telaşı sürüyor. KYK yurtları yerleştirme sonuçları açıklandı. Akabinde yurt doluluk oranları da netlik kazandı. Buna göre yurtların yetersiz kaldığı ortaya çıktı. KYK yurtlarında %88 oranında kapasiteler doldu. Yurda yerleşemeyenler ise kiralık daireler ve özel yurtlar ile barınma probleminden kurtulmaya çalışıyor.

3,5 Milyon Öğrenci Farklı Şehirde Okuyor

2024-2025 yılı yurt başvuru sonuçları geçtiğimiz günlerde belli oldu. Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarının 81 ilde 987 bin kapasitesi mevcut. KYK yurtlarına %88 oranında yerleşme oldu. Ortalama yedi milyon öğrencinin 3,5 milyonu yaşadığı kentten farklı bir yerde eğitim alıyor. 3,5 milyon öğrencinin yaklaşık 2 milyonu ise barınma problemini kiralık evler ve özel yurtlarla çözmeye uğraşıyor.

En Yüksek Kiralar İstanbul’da

Türkiye’de en yüksek kiraların İstanbul’da olduğu biliniyor. Emlakçılardan gelen açıklamaya göre İstanbul’da kiralık evler 23 bin TL’den başlıyor. Bu durum öğrenciler için barınma problemini beraberinde getiriyor. Kiralık dairelere olan talep artınca fiyatlar da doğal olarak artış göstermiş bulunuyor. Ankara’da kiralar 18 bin TL, Erzurum, Sakarya, Eskişehir gibi kentlerde ise 14-15 bin TL’den başlıyor.

3-4 Öğrenci Birleşip Ev Tutuyor

Eylül ayı boyunca öğrencilerin ev arama telaşının devam edeceği öngörülüyor. Bu süreçte konut yeteri kadar olmadığından dolayı yüksek talep sonucu kira fiyatları da fırlıyor. Yüksek fiyatlar ise ailelerin bütçelerini zora sokuyor. Öğrenciler ise çareyi 3-4 arkadaş birleşip ev tutmakta buluyor. 

Özel Yurt Fiyatları 10 Bin TL’den Başlıyor

Özel yurtlar da adeta cep yakıyor. Eve çıkmak istemeyen öğrenciler ise özel yurtlara yöneliyor. Özel yurt kategorisinde çeşitli seçenekler bulunuyor. Şehre göre değişmekle beraber özel öğrenci yurdu fiyatları ortalama 10 bin liradan başlıyor. Bazı büyük şehirlerde bu rakam daha da artış gösterebiliyor. 

İLGİLİ HABERLER