Yüksek enflasyondan dolayı alım gücü eriyen ve geçimini sağlamakta zorlananlar, kredi kartlarına yöneliyor. Kredi kartı harcamalarında artış yaşanıyor. Ayrıca kredi kartlarında taksitler sınırlandırıldı. Faizler de arttı. Buna karşın düşük ücret ile geçinemeyen vatandaşlar, kredi kartlarına yükleniyor.
Kredi Kartı Harcamalarında Artış Sürüyor
30 Ağustos haftasında banka kartı ve kredi kartı harcama tutarı 322,5 milyar TL olarak belirtilmişti. Geçtiğimiz hafta bu tutar 0,6 artış ile 324,4 milyar liraya çıktı. Bu rakamın 120,6 milyar lirası market harcamalarına gitti.
Eğitim ve Kırtasiye Harcamalarında Yükseliş
Kredi kartı harcamaları, başlayan eğitim sezonu nedeniyle de yükseldi. Kırtasiye ve eğitim harcamalarının etkisinden dolayı harcamalarda yükseliş görüldü. Merkez Bankası’nın verilerine göre 6 Eylül haftasında banka ve kredi kartlarının toplam işlem tutarı önceki haftaya göre arttı ve 324,4 milyar lira oldu.
6 Eylül haftasında BES ve vergi ödemeleri 5,3 milyar lira azalış ile aşağı yönde etki gösterdi. İç tüketimin seyri bakımından takip edilen veriler, harcamalardaki yükselişin ilgili dönemde genele yayılmadığını gösteriyor.
En belirgin haftalık yükselişler, ofis malzemeleri, kırtasiye, eğitim, hizmet sektörleri ve yapı malzemeleri harcamalarında yaşandı. Harcamaları azalan alt gruplar da belli oldu. Son günlerde harcama miktarı düşen gruplar arasında elektrik-elektronik ile akaryakıt harcamaları yer aldı.
Market Harcamalarında Kart Kullanımı Artıyor
İnternet üzerinden yapılan harcamaların miktarı ise 43,2 milyar lira oldu. Bu nedenle kredi kartı harcamalarının %40 kadarı market harcamalarına gidiyor. İnternet üzerinden yapılan alışverişler, toplam harcama rakamının %13’üne denk geliyor.
Takipteki Alacak Miktarı Arttı
Bunlara ek olarak; BDDK verilerine göre 6 Eylül itibariyle bankaların bireysel kredi kartı alacakları haftalık %0,1 artış yaşadı ve 1,58 trilyon TL oldu. Kişisel kredi kartı alacaklarının 550,6 milyar lirasını taksitli borçlar, 1,36 trilyon lirasını da taksitsiz borçlar oluşturuyor.
Bankacılık alanında takipteki alacaklar, bir önceki haftaya göre 4,3 milyar lira artış ile 257,2 milyar liraya çıktı. Takipteki alacakların 192,5 milyar lirasına özel karşılık ayrıldı.