Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kar paylarına uygulanan indirimli tevkifat oranları, bugün itibariyle artırılarak genel oranlara dönüldü. Yeni düzenlemeye göre, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplar için %15, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplar için %12, 1 yıldan uzun vadeli hesaplar için ise %10 oranında vergi uygulanacak.
Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları
Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılma hesaplarına uygulanan tevkifat oranları da artırılarak, diğer Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarıyla aynı seviyeye getirildi. Bu düzenleme, KKM hesapları açan yatırımcılar için de geçerli olacak.
Yatırım Fonlarına Uygulanan Vergi Artışı
Yatırım fonlarına yapılan düzenlemeyle, fon katılma paylarından elde edilen kazançlar için uygulanan tevkifat oranı %10'dan %15'e çıkarıldı. Ancak, hisse senedi yoğun fonlar ve iki yıldan fazla tutulan girişim sermayesi yatırım fonları gibi bazı fon türlerinde vergi oranında değişiklik yapılmadı ve %0 olarak uygulanmaya devam edilecek.
Yeni Borçlanma Araçları Vergi Oranları
Bankalar tarafından yurt içinde ihraç edilen borçlanma araçlarından elde edilen gelirlerde de önemli değişiklikler oldu. 1 yıldan kısa vadeli menkul kıymetlerden elde edilecek gelirler için %15, diğerlerinde ise %10 tevkifat oranı belirlendi.
Menkul Kıymet Gelirlerinde Düzenleme
İpotek finansmanı kuruluşlarının ihraç ettiği menkul kıymetlerden elde edilen gelirler için uygulanan %7,5'lik indirimli tevkifat oranı kaldırılarak, %10 genel oran uygulanmaya başlanacak. Bu adım, farklı yatırım enstrümanları arasındaki vergi avantajlarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
Devlet Tahvili ve Hazine Bonoları Değişmedi
Devlet tahvilleri, Hazine bonoları ve Hazine tarafından ihraç edilen kira sertifikalarındaki gelirlerde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu araçlardan elde edilen gelirler üzerindeki %0 oranındaki vergi uygulaması aynen devam edecek.