weather
8°
Facebook
X
Instagram
LinkedIn
YouTube
Son Dakika Galeriler Gündemden Haberler Aile Hekimleri yönetmeliğe karşı iş bırakıyor: Reçete ağır

Aile Hekimleri yönetmeliğe karşı iş bırakıyor: Reçete ağır

Aile hekimleri, sağlık çalışanları ve ebeler, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne yönelik tepkilerini sürdürerek 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında iş bırakma kararı aldı. Yeni düzenlemeler, sağlık sistemindeki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

Aile Hekimleri yönetmeliğe karşı iş bırakıyor: Reçete ağır 1

1 Kasım’da yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte ASM çalışanlarının gelirlerinde %30’luk bir kayıp yaşandı. Yönetmelik, teşvik ödemelerini performans kriterlerine bağlarken bu kriterlerin yerine getirilmesinin oldukça zor olduğu ifade ediliyor. Örneğin, hekimlerin teşvik alabilmesi için kendilerine kayıtlı kişilerin yılda en az iki kez ASM’ye gelmesi gerekiyor. Ayrıca hastaların başka sağlık kurumlarına fazla gitmesi durumunda da teşvik ödemesi yapılamıyor.

1 / 6
Aile Hekimleri yönetmeliğe karşı iş bırakıyor: Reçete ağır 2

İlaç Yazma Kotası ve Bürokrasi Artışı

Yeni düzenleme, hekimlerin ilaç yazma yetkisine de sınırlamalar getirdi. Antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçlar için il ortalamasını aşan reçete yazımı, teşviklerden mahrum bırakılmaya neden oluyor. Bunun yanı sıra yönetmelik, hekimlerin üstlenmesi gereken bürokratik işleri artırarak iş yükünü daha da yükseltti.

2 / 6
Aile Hekimleri yönetmeliğe karşı iş bırakıyor: Reçete ağır 3

ASM’lerin Yükü Artıyor

Türkiye’de sağlık hizmetlerinin yaklaşık %40’ı ASM’lerde karşılanıyor. Ancak, doktorların yalnızca %15’i bu merkezlerde görev yapıyor. Bu durum, ASM’de çalışan hekimlerin üzerindeki yükün fazla olduğunu gösteriyor. Sağlık meslek örgütleri, yetersiz finansman, yüksek hasta yükü ve performans sistemi gibi sorunları uzun süredir dile getiriyor.

3 / 6
Aile Hekimleri yönetmeliğe karşı iş bırakıyor: Reçete ağır 4

Daha Önce de İş Bırakıldı

Aile hekimleri, yönetmeliği protesto etmek için 5-7 Kasım ve 2-6 Aralık tarihlerinde iş bırakma eylemleri gerçekleştirmişti. Yeni iş bırakma eylemi ise 6 Ocak Pazartesi günü başladı ve 10 Ocak Cuma günü mesai bitiminde sona erecek. Ayrıca, ikinci ve üçüncü basamak sağlık çalışanları da 8 Ocak Çarşamba günü bir günlük iş bırakma eylemine katılacak.

4 / 6
Aile Hekimleri yönetmeliğe karşı iş bırakıyor: Reçete ağır 5

Türk Tabipler Birliği’nin Talepleri

Türk Tabipler Birliği (TTB), hekimlerin taleplerini şu şekilde özetledi:

  • Birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı, aile sağlığı merkezleri (ASM) kamu tarafından sağlanmalıdır.
  • ASM’lerdeki hekim başına düşen nüfus, 2.000’i aşmayacak şekilde düzenlenmelidir.
  • ASM çalışanlarının güvenceli ve kadrolu istihdamı sağlanmalı; hemşire, ebe ve teknisyen sayısı artırılmalıdır.
  • ASM çalışanlarına emekliliğe yansıyacak, kesintisiz ve insanca yaşamaya yetecek maaş ödenmelidir.
  • Sağlıkta şiddeti önlemek için etkili ve caydırıcı tedbirler alınmalı, sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.
5 / 6
Aile Hekimleri yönetmeliğe karşı iş bırakıyor: Reçete ağır 6

Çözüm Bekleyen Sorunlar

Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının tepkileri, sağlık sistemindeki sorunların büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Yönetmelikle ilgili düzenlemeler ve sağlık çalışanlarının taleplerine yönelik adımlar atılmadığı sürece bu tür eylemlerin devam etmesi bekleniyor. Sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği için sorunların çözülmesi büyük önem taşıyor.

6 / 6
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *