13 Ocak 2025'te, C/2024 G3 (ATLAS) kuyruklu yıldızı, Güneş'e en yakın konumuna gelecek ve aynı zamanda Dünya'ya en yakın mesafeye yaklaşacak. Bu olağanüstü olay, gökyüzü gözlemcileri için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor.
Pencho Markishki'den Önemli Açıklamalar
Bulgaristan Bilimler Akademisi Astronomi Enstitüsü'nden fizikçi Pencho Markishki, 13 Ocak günü öğle saatlerinde kuyruklu yıldızın günberi noktasına ulaşacağını ve yörüngesinin Güneş'e en yakın konumda olacağını açıkladı. Kuyruklu yıldız, bu tarihte Güneş'ten yaklaşık 13.991.200 kilometre uzaklıkta olacak.
Kuyruklu Yıldızın Dünya'ya Yaklaşması
13 Ocak'ta, kuyruklu yıldız Dünya'ya yaklaşık 140.173.000 kilometre mesafede olacak. Ancak, bu eşsiz olayı gözlemlemek, kuzey yarımkürede mümkün olmayacak. Markishki, kuyruklu yıldızın karanlık bir gökyüzü arka planında gözlemlenmesinin zorluğuna dikkat çekti.
Yaşlı Bir Kuyruklu Yıldız: C/2024 G3 (ATLAS)
C/2024 G3 (ATLAS), 5 Nisan 2024'te Şili'deki Río Hurtado kentinde keşfedildi. Kuyruklu yıldızın keşfi, 655 milyon kilometre uzaklıkta ve oldukça zayıf bir parlaklıkla gerçekleşti. Yapılan gözlemler, bu kuyruklu yıldızın Oort bulutundan geldiğini ve günberi noktasına ulaşmasıyla hayatta kalma şansının düşük olduğunu gösteriyordu.
Kuyruklu Yıldızda Patlama Yaşandı
2 Ocak 2025'te, kuyruklu yıldızın parlaklığı patlama ile arttı ve çıplak gözle zor da olsa gözlemlenmeye başlandı. 3 Ocak'ta parlaklık seviyesi 2-2,4 kadir arasına yükseldi. Kuyruklu yıldızın parlaklık seviyesinin ne kadar artacağı ise henüz kesinlik kazanmadı, ancak tahminler -4 kadire kadar parlayabileceğini öngörüyor.
Güney Yarımküre'deki Gözlemciler İçin En İyi Zaman
Ocak ortasında, kuyruklu yıldız artık Kuzey Yarımküre'den görünmeyecek, ancak Güney Yarımküre'deki gözlemciler, gün batımından hemen sonra batıda ufuk üzerinde kuyruklu yıldızı görebilecek. Kuyruklu yıldızın her gün daha yüksek bir konumda olması, gözlem için en uygun zamanı oluşturacak.