Starliner, 3 ayın ardından dün New Mexico çölüne iniş yaptı. Mürettebatsız olarak Dünya'ya geri dönüşü sorunsuz şekilde tamamlandı. Peki astronotlar ne zaman dünyaya ulaşacak? İşte detaylar…
Starliner Kapsülü Dünyaya İniş Yaptı
Starliner uzay aracı Dünya’ya ulaşmayı başardı. Mürettebatsız şekilde New Mexico çölüne indi. Kapsül, planlanan kalkış tarihinden aylar sonra dünyaya vardı. Haziran başında fırlatılan kapsül, iki astronotu olmadan New Mexico çölüne geldi.
Yolculuk 6 Saat Sürdü
Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki limandan ayrılan Starliner uzay aracı, ortalama 6 saatlik bir seyahat sonrasında başarılı bir şekilde inişini tamamladı.
Arıza Yapmıştı
Starliner'ın Uzay İstasyonu'na kilitlenmesi esnasında 28 manevra sisteminden beş tanesinin arızalandığı açıklandı. Bu nedenle kapsülün dünyaya dönüşü planlanandan daha geç zamanda gerçekleşti.
Uzayda Mahsur Kalan İki Astronot Ne Zaman Dünya’ya Gelecek?
Tüm dünyadan pek çok kişinin merak ettiği hususlardan biri de uzayda mahsur kalan astronotlar. Peki uzayda mahsur kalan iki astronot ne zaman Dünya’ya dönecek? İki astronotun Şubat 2025’te SpaceX'e ait Dragon kapsülü ile Dünya’ya dönecekleri belirtildi. Astronotlar uzayda mahsur kalınca, Boeing mühendisleri kapsülün dünyaya insansız olarak ulaşabilmesi için özel ve yeni bir yazılım tasarladı.
ISS'te Mahsur Kalan 2 Astronot
Boeing ve NASA, 6 Haziran tarihinde Starliner uzay istasyonuna ulaşırken helyum sızıntılarının olduğunu belirledi. Uzay aracı reaksiyon kontrol sistemlerinde çeşitli problemler yaşadı. Bu gelişmeler sonrasında astronot Williams ve Wilmore, sekiz gün kalacakları planlanan ISS’te maalesef mahsur kaldı.
Hem yörüngede hem de yerde replika donanım kullanılarak haftalarca devam eden testler sonrasında NASA, 24 Ağustos günü Starliner'ın Dünya'ya mürettebatsız şekilde dönmesi kararını aldı.
Williams ve Wilmore ise Şubat 2025 tarihinde SpaceX kapsülü yardımı ile Dünya’ya ulaşacak. Dönüş yolculuğunda bazı farklılıklar olacak. Bu da Starliner'ın istasyondan uzağa ve yukarı hareket etmek için özel bir manevra yapacak olması.
Her saniyede yalnızca 0,1 metre yörünge hızına ulaşan ve 12 küçük yanmadan meydana gelen bu manevra sırasında iticiler, istasyona giderken daha kısa bir süre boyunca titreşmiş olacak.