14.11.2024
weather
13°
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
TikTok
YouTube
Sondakikam Gündemden Haberler 9 Yılın Ardından Saatler Geri Mi Alınacak? Konu Meclis Gündeminde

9 Yılın Ardından Saatler Geri Mi Alınacak? Konu Meclis Gündeminde

Alınan bir karar ile uzun bir süredir Türkiye’de kış aylarında saatler geri alınmıyor. Devamlı yaz saati uygulaması yapılıyor. Meclis gündemine gelen kış saati uygulaması 2024 yılında Türkiye’de uygulanacak mı?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
9 Yılın Ardından Saatler Geri Mi Alınacak? Konu Meclis Gündeminde

Kış aylarının yaklaşması ile beraber akıllara gelen o soru tekrar Meclis gündemine taşınıyor. Türkiye’de 9 yılın ardından tekrar kış saati uygulamasına mı geçilecek? İşte detaylar. 

Kış Saati Uygulaması Nedir?  

Kış saati uygulaması, gündüzlerin daha kısa gecelerin ise daha uzun olduğu kış aylarında gün ışığından daha fazla faydalanmayı amaçlayan bir sistemdir. Saatlerin belirlenen vakitlerde geri alınması ile uygulanmaktadır. Dünya da birçok ülke kış saati uygulamasını uygulamaktadır. Ancak, Türkiye gibi bazı nadir ülkeler kış saati uygulamasını uygulamamaktadır.  

Türkiye’de Artık Uygulanmıyor 

2016 yılında yürürlüğe giren karar ile beraber Türkiye’de kış saati uygulaması uygulanmıyor. Başlangıçta enerji tasarrufu sağlanması için devamlı yaz saati uygulaması geçildiği açıklanmıştı. Ancak, 9 yıldır süren uygulama sonucunda herhangi bir enerji tasarrufunun da sağlanmaması kış saati uygulamasının tekrar uygulanması için tepkileri arttırdı.  

Olayı Tekrar Meclis Gündeminde 

Ankara bağımsız Milletvekili Adnan Beker tarafından verilen kanun teklifi kalıcı yaz saati uygulamasından yaz-kış saati uygulamasına geçiş yapılması için komisyona sunuldu.  

Beker komisyona sunduğu metinde kış saati hakkında şu cümlelere yer verdi; 

"Sürekli yaz saati uygulamasının bireylerin biyolojik ritmi üzerindeki olumsuz etkileri göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Sabahın erken saatlerinde karanlık bir ortamda uyanmak zorunda kalan vatandaşlanmız, doğal biyolojik döngülerine aykırı bir şekilde yaşamlarını sürdürmekte, bu durum hem fizyolojik hem de psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Bilimsel çalışmalar, gün ışığından yeterince yararlanamamanın bireylerin ruhsal sağlığını olumsuz etkilediğini, depresyon, stres ve kronik yorgunluk gibi sorunlann artmasına sebep olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle öğrencilerimizin sabah saatlerinde karanlıkta okula gitmek zorunda kalması, öğrenme süreçlerinde dikkatsizlik, yorgunluk ve motivasyon kaybına yol açarak eğitim hayatlarını da doğrudan etkilemektedir. 

Ülkelerin %40’ı Geçici Yaz Saati Uygulaması Kullanıyor  

Bilim ve Aydınlanma Platformu'nun konuya ilişkin açıkladığını raporuna göre ülkelerin %40’ı gün ışığından daha fazla faydalanmak ve enerji tasarrufu sağlamak adına geçici yaz saati uygulaması kullanıyor.  

Türkiye için kararın ne olacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Zafer Partisi Gençlik Kolları İl Başkanı Çağrı Andaç Çalışmalara Başladı: Hem Genel Hem Yerel Sorunlara Vurgu Yaptı

Zafer Partisi Gençlik Kolları İl Başkanı Çağrı Andaç Çalışmalara Başladı: Hem Genel Hem Yerel Sorunlara Vurgu Yaptı