weather
4°
Facebook
X
Instagram
LinkedIn
YouTube
Son Dakika Gündemden Haberler Bayraktar TB3: Dünya havacılık tarihinde yeni bir çağ başlatıyor

Bayraktar TB3: Dünya havacılık tarihinde yeni bir çağ başlatıyor

Dünya havacılık tarihinde bir ilke imza atarak kısa pistli bir gemiden iniş kalkış yapan ilk SİHA olan Bayraktar TB3, geliştirme sürecinde önemli bir kilometre taşını geride bırakarak mühimmat entegrasyon testlerine başladı. 17 Ocak Cuma günü Bayraktar TB3, Roketsan tarafından geliştirilen iki adet MAM-T mühimmatı ile havalandı. Atış testi icra etmek için havada seyreden Bayraktar TB3, Aselsan tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi ile gerçekleştirdiği ilk atışta belirlenen hedefi tam isabetle vurdu. Silahlanan Bayraktar TB3, bu önemli testi başarıyla tamamladı ve mühimmat entegrasyon testlerine devam edecek.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Bayraktar TB3, 19 Kasım’da TCG Anadolu gemisinin kısa pistinden başarılı bir şekilde havalanmıştı. Ege ve Akdeniz’in buluşma noktasında 46 dakikalık tarihi bir test uçuşu gerçekleştiren Bayraktar TB3, hiçbir iniş destek ekipmanı kullanmadan gemiye başarıyla iniş yaparak dünya havacılığına adını yazdırdı. Bayraktar TB3, Çanakkale açıklarında gerçekleştirdiği ikinci uçuş testinde de iniş destek ekipmanı kullanmadan başarıyla iniş kalkış yaptı. Test parametrelerini başarıyla icra eden milli SİHA, ortalama 20 bin feet irtifada uçtuğu testi de başarıyla tamamladı.

Yerli Motor ile Yüksek İrtifa Testi Tamamlandı

Bayraktar TB3, 25 Haziran 2024’te Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yapılan Yüksek İrtifa Sistem Performans Testi’nde 36.310 feet irtifaya çıkarak önemli bir başarıya imza attı. Yerli olarak geliştirilen PD-170 motoru ile uçan Bayraktar TB3, bu performansıyla bir başka kritik başarıya daha imza atarak Milli havacılık tarihimizin irtifa rekoru olan 45 bin 118 feet'i hedefleyen Bayraktar AKINCI TİHA’ya yaklaşan bir başarı gösterdi.

887 Saatlik Uçuş Deneyimi ve Uzun Süreli Test Uçuşları

Bayraktar TB3, bugüne kadar gerçekleştirdiği testlerde toplam 887 saat 23 dakika havada kaldı. Özellikle 20 Aralık 2023’teki uzun uçuş testinde 32 saat havada kalarak 5.700 km yol kat etti. Bu test, milli SİHA'nın uzun süreli uçuş yeteneklerini ve yükseltilmiş performansını gözler önüne serdi.

Milli Kamera Sistemi ASELFLIR-500 ile Test Edildi

Bayraktar TB3, 26 Mart 2024’te Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi ile ilk kez uçtu. Testte, ASELFLIR-500’ün dünyadaki benzerlerine kıyasla en yüksek performansa sahip olduğu ve başarılı entegrasyon sürecinin tamamlandığı belirtildi.

Deniz Aşırı Güç Çarpanı Sağlayacak

Bayraktar TB3, katlanabilen kanat yapısı ve görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyeti ile deniz aşırı hedeflere karşı taarruz görevleri için mükemmel bir platform olacak. Bu özellikleri sayesinde, Türkiye’nin caydırıcı gücünde önemli bir çarpan etkisi yaratacak ve çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek milli SİHA, keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlarla taarruz görevlerini başarıyla icra edebilecek.

Baykar’ın İhracat Başarısı

Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge süreci ile başladığı yolculukta, bugüne kadar elde ettiği tüm gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan sağladı. 2023 yılında 1.8 milyar dolar ihracat yaparak, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren firmaları arasında yer aldı. Baykar, son yıllarda gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını ihracattan elde ederken, 2023'te savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri oldu. Şirket, 35 ülkeye ihracat anlaşması imzalayarak, Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI ile dünyada önemli bir pazar payına sahip.

Bayraktar TB3 ile Yeni Bir Dönem Başlıyor

Bayraktar TB3, gerçekleştirdiği testlerle sadece Türkiye'nin değil, dünya havacılığının da dikkatini çekti. Milli SİHA, sahip olduğu özelliklerle Türkiye’nin savunma sanayisine önemli katkılar sağlamaya devam edecek ve ihracatla global alanda daha da güçlenecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *