Tarım ve Orman Müdürlüğü geçtiğimiz yıl Giresun'un 3 farklı bölgesinde görülen bu zararlı popülasyonun bu yıl fındık üretiminde tüm ilçeleri olumsuz etkilediğini duyurdu. Özellikle sahil kısımlarda ve ilçelerde yoğun olarak gözlemlenen kahverengi kokarca tarım alanlarında çiftçiyi de paniğe sürüklüyor.
Kahverengi Kokarca İstilası!
İl genelinde 2023 yılından beri kahverengi kokarca ile mücadele devam etse de bu yıl en büyük zararı yine onlar veriyor. Yalnızca Giresun değil Trabzon ve Ordu'da da büyük bir tehlike baş gösterdi.
Özel Laboratuvar Kuruldu!
Konu ile ilgili araştırma enstitüsü kuruldu ve laboratuvarlarda çalışmalar yapıldı. Kahverengi kokarcayla mücadele amaçlı olarak doğaya yaklaşık 23 bin samuray arısı salımı gerçekleştirildi. Mücadele kapsamında alınan önlemler tamamen yeterli değil. “Bu durum hem bölgesel hem de ulusal bir felakete doğru yavaş yavaş sürüklenmeye sebep olabilecek” diyen CHP Ordu milletvekili Mustafa Adıgüzel:
“Geçtiğimiz yıldan beri uyarıyorduk. Bölgede bir tehlike var. Felakete doğru gidiyoruz demiştik” ifadesini kullandı.
Üretici Ne İle Karşı Karşıya Olduğunu Bilmiyor!
Bu bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi ve üreticinin zararının karşılanması gerekiyordu, diyen Adıgüzel “Karadeniz'de duracak gibi değil. Ne ile karşı karşıya kalındığını bilmiyorlar. Şu an için 40 çeşit tarım ürünü 300 çeşit bitki örtüsünü etkiliyor. Bir böcek yılda 3000 yumurta bırakıyor."
“Felaketle Karşı Karşıyayız”
"20 günde bir fındık dalı kuruyor. Bu yılki verim kaybı neredeyse %30'a ulaştı. Tüccara gidildiğinde nasıl bir felaketle karşı karşıya olduğumuzu kabuk kırılıp içi açıldığında bizler zaten gördük. Üreticinin zararı karşılanmalıdır” ifadesine yer verdi.