20.09.2024
weather
23°
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
TikTok
YouTube
Sondakikam Gündemden Haberler Kirası Düşük Olanlar Dikkat! İşte Ev Sahiplerinin Yeni Taktiği

Kirası Düşük Olanlar Dikkat! İşte Ev Sahiplerinin Yeni Taktiği

Düşük kira bedeli ödeyen kiracılar dikkat etmeli, ev sahiplerinden yeni bir hamle geldi. Yüzde 25'lik kira artış sınırının kalkmasının ardından bazı ev sahipleri, kira bedellerini artırmak için kira tespit davası açmaya başladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kirası Düşük Olanlar Dikkat! İşte Ev Sahiplerinin Yeni Taktiği

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki tartışmalar sürerken, düşük kira bedeli ödeyen kiracıları tedirgin edecek yeni bir gelişme yaşandı. Yüzde 25'lik kira artış sınırının kalkmasının ardından, bazı ev sahipleri düşük kira bedellerini artırmak için kira tespit davası yoluna gidiyor.

Ağustos ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca kiracı ve ev sahibini yakından ilgilendiren yeni kira zam oranları da netleşecek. Ancak bu süreçte bazı ev sahipleri kira artışını beklemeden harekete geçerek, düşük kira bedeliyle oturan kiracılarına karşı kira tespit davası açmaya başladı.

Piyasa Değerinin Altındaki Kiralar Hedefte

Konut kiralarında yaşanan fahiş artışlar nedeniyle kiracıları korumak amacıyla getirilen yüzde 25'lik kira artış sınırı, geçtiğimiz aylarda kaldırılmıştı. Bu durum, ev sahiplerine kira bedellerini serbest piyasa koşullarına göre belirleme olanağı sağladı. Ancak bazı ev sahipleri mevcut kiracılarının kira bedellerinin piyasa değerinin çok altında olduğunu belirterek kira tespit davası açma yoluna gidiyor.

Kira Tespit Davası Nedir?

Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, rayiç bedelin , bir konutun bulunduğu bölgedeki benzer konutların kira bedelleriyle karşılaştırılarak belirlendiğini açıkladı. Kira tespit davası açılabilmesi için ise geçerli bir kira sözleşmesinin bulunması ve bu sözleşmenin en az 5 yıldır devam ediyor olması gerekiyor.

Hüseyinoğlu, "Ev sahibi, kiracısının ödediği kira bedelinin, bölgedeki benzer konutlara göre düşük olduğunu tespit ederse, kira tespiti davası açarak kira bedelinin piyasa koşullarına uygun hale getirilmesini talep edebilir" dedi.

Geriye Dönük Kira Farkı Talebi

Peki, ev sahipleri kira tespit davası sonucunda geriye dönük kira farkı talep edebilir mi? Avukat Hüseyinoğlu, Kadıköy'de açılan bir dava örneğini paylaşarak bu soruyu yanıtladı. Müvekkilinin kiracısının 7.000 TL kira ödediğini, ancak aynı sitede benzer dairelerin kira bedellerinin en az 30.000 TL olduğunu belirten Hüseyinoğlu, müvekkilinin kira tespit davası açtığını söyledi.

Hukuki Süreç Uzun Sürebilir

Kira davalarındaki yoğunluk nedeniyle davanın ilk duruşmasının bile henüz gerçekleşmediğini belirten Hüseyinoğlu, "Dava sonucunda, kirayı benzer taşınmazlardaki kira bedeline uyarlamayı talep ediyoruz. Hukuki süreç uzun sürebilir, ancak davanın olumlu sonuçlanması halinde geriye dönük kira farkı talep edilebilir " dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Torba Yasa maddeleri belli oldu mu? 3600 ek gösterge ve ev hanımlarına emeklilik gelecek mi?

Torba Yasa maddeleri belli oldu mu? 3600 ek gösterge ve ev hanımlarına emeklilik gelecek mi?