İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 51 kişinin tutuklanmasının ardından başlayan protestolarda, sosyal medya kullanıcıları "2 Nisan'da tüm tüketimi durdur" çağrısı yapmıştı. Boykotun büyümesiyle birlikte İstanbul başsavcılığı, çağrıyı yayanları 'nefret ve ayrımcılık' suçlarıyla soruşturmaya başlamıştı.

Dr. Enes Özel Gözaltına Alındı
Boykota destek veren ve sosyal medyada mizahi içeriklerle sağlık sektörüne dair paylaşımlar yapan Dr. M. Enes Özel, soruşturma kapsamında sabaha karşı gözaltına alındı. Özel'in avukatı Gülşen Başarır, müvekkilinin boykotla ilgili paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığını belirtti ve bugün adliyeye sevk edileceğini söyledi.

İstanbul Tabip Odası ve Türk Psikiyatri Derneği Tepkili
İstanbul Tabip Odası, Dr. Enes Özel'in ve diğer doktorların sosyal medyada yaptıkları mizahi boykot paylaşımları nedeniyle suçlanmalarını eleştirdi. Dernek, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı ve Özel'in derhal serbest bırakılmasını talep etti. Türk Psikiyatri Derneği de gözaltıların ardından, gözaltına alınan 11 kişinin ifade işlemleri için adliyeye sevk edileceğini duyurdu.

Meslektaşlarından Destek "İfade Özgürlüğü Suç Değildir"
Türk Psikiyatri Derneği, yaptığı açıklamada, "İnsanların anayasal hakları olan düşüncelerini ifade etmeleri ve bunu kamuoyu ile paylaşmaları suç değildir" ifadelerine yer verdi. Ayrıca, gözaltı işlemlerinin bir baskı aracına dönüşmemesi gerektiği belirtildi. Dernek, Enes Özel dahil gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Psikiyatristler Adliyeye Yürüdü
Meslektaşlarına destek olmak için bir grup psikiyatrist, 14:00'de İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde bir araya geldi. Psikiyatristler, meslektaşlarının özgürlüklerinin kısıtlanmaması gerektiği görüşünde birleşiyor ve bu durumu bir baskı aracı olarak nitelendiriyorlar.
Dr. Enes Özel ve diğer gözaltına alınan sanatçılara yönelik soruşturma, toplumda büyük bir yankı uyandırmış durumda. Sanatçıların ve sağlık çalışanlarının ifade özgürlüğü üzerine yapılan bu soruşturmalar, Türkiye'deki düşünce özgürlüğü tartışmalarını yeniden gündeme getiriyor. Kamuoyunun, gözaltıların ve bu süreçteki tutumların ne yönde şekilleneceği merak ediliyor.