weather
5°
Facebook
X
Instagram
LinkedIn
YouTube
Son Dakika Gündemden Haberler Sözleşmeli öğretmenlikte yeni dönem başladı: Sözlü mülakat devri kapandı

Sözleşmeli öğretmenlikte yeni dönem başladı: Sözlü mülakat devri kapandı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) uzun süredir üzerinde çalıştığı düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikle birlikte sözlü mülakat uygulaması kaldırıldı. Öğretmen adayları, 13 Temmuz 2025'te yapılacak Akademiye Giriş Sınavı'na (AGS) hazırlanacak. Bu sınavda başarılı olanlar, puan üstünlüğüne göre Milli Eğitim Akademisi'ne kabul edilecek ve hazırlık eğitimini tamamladıktan sonra sözleşmeli öğretmen olarak atanacak.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Milli Eğitim Akademisi'nin Eylül 2025'te açılması nedeniyle, eski yönetmelik kapsamında son kez mülakatla öğretmen alımı yapılacak. Yeni sistemle, atama izni verilen kontenjanlar çerçevesinde, sınavda başarılı olan adaylar Milli Eğitim Akademisi'nde hazırlık eğitimine alınacak ve ardından atanacak. Tüm yerleştirme işlemleri iki ay içinde tamamlanacak.

Adaylara İki Tercih Hakkı Tanınacak

Sözleşmeli öğretmen adaylarının başvuruları elektronik ortamda alınacak. Adaylara iki tercih hakkı sunulacak. Tercihlerine yerleşemeyen veya tercihte bulunmayan adayların atamaları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurayla yapılacak. Milli sporcular öncelikli olarak değerlendirilirken, engelli adaylar EKPSS puan üstünlüğüne göre belirlenecek.

AGS ve ÖABT İki Oturumda Gerçekleştirilecek

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), AGS ve ÖABT sınavlarının detaylarını açıkladı. 13 Temmuz 2025'te iki oturumda yapılacak sınavlar, öğretmen adaylarının alan bilgisi ve genel yeteneklerini ölçmeyi hedefliyor. AGS'de 80 soru için 110 dakika süre tanınırken, ÖABT'de farklı dersler için 50 soruluk testler uygulanacak. Testlerin süreleri 70 ila 90 dakika arasında değişecek.

Doğru Yanıtlar Yanlışlarla Dengelenecek

Sınavlarda, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puan hesaplanacak. AGS'deki 6 konu, ayrı alt testler olarak değerlendirilecek. ÖABT ise Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler gibi temel derslerin yanı sıra YDS puanlarının kullanılacağı yabancı dil testlerini de kapsayacak.

Yeni Dönemin Öğretmenlere Katkısı

Bu düzenlemeler, öğretmen atamalarında şeffaflık ve adaleti artırmayı hedefliyor. Sözlü mülakatın kaldırılmasıyla, adayların sınav performansları ön planda olacak. Milli Eğitim Akademisi'nin hayata geçmesi, öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini artıracak eğitim süreçlerini de beraberinde getirecek. Yeni sistem, öğretmen adaylarına kariyer planlamalarında daha net bir yol sunacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *