Neredeyse her insanın farklı aralıklarla yaşadığı baş ağrısı, olmadık zamanlarda hayatı zehir edebilir. Çeşitli birçok farklı sebeple oluşabilecek baş ağrısı beyin, kan damarları ve çevredeki sinirler arasında oluşan gitgeller ile oluşur. Peki baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısını geçirebilecek en etkili yöntemler neler? Baş ağrısı nasıl olur? Tüm detaylar için okumaya devam edebilirsiniz.
Baş Ağrısı Nasıl Olur?
Baş ağrısı en yaygın bilinen açıklaması ile beyin, kan damarları ve çevresindeki sinirler arasında meydana gelen sinyallerden kaynaklı gelişmektedir. Ağrı gelişimi sırasında birden fazla mekanizma, kas ve kan damarlarını etkileyen spesifik sinirleri etkiler. Etkilenen sinirler çok sayıda sinyali beyne iletmeye başlar. Bu durum bir nevi baş ağrısının şiddetini temsil etmektedir.
Ayrıca baş ağrısı her zaman belli bir hastalıktan dolayı olmaz. Günlük hayatta ihmal edilen veya önemsenmeyen ufak hatalar, yanlış davranışlarda artarak devam eden baş ağrısına sebep olabilir.
Baş Ağrısına Ne Sebep Olur?
Tıp dili ile baş ağrısına sebep olan nedenler kaslar veya kan damarlarını şişiren, gerilmesine ve çevredeki sinirleri uyararak baskı yapmasına neden olan her şeydir. Baş ağrısının başlıca sebebi stres, kaygı, endişe ve öfkedir. Ayrıca uykusuzluk, yetersiz beslenme, açlık, yorgunlukta en yaygın baş ağrısı sebepleri arasındadır.
Diş çürükleri, çene rahatsızlığı, kulak-burun ve boğaz enfeksiyonları, göz tansiyonu, tümörler, menenjit, sinüzit, kas gerginliği gibi rahatsızlıklarda baş ağrısı yapabilir.
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Geçici sebepler ile ortaya çıkan baş ağrısının en etkili ve kolay yöntemi soğuk veya sıcak duş olmak ağrıyı hafifletir. Bununla beraber gerilim tipi baş ağrılarında sıcak veya soğuk uygulaması gergin kasları gevşeteceğinden ağrının dinmesine yardımcı olur. Sıcak uygulamayı ılık bir havluyla, soğuk uygulamayı ise bir beze küçük buz torbaları sararak yapabilirsiniz.
- Baş ağrısına iyi gelecek diğer maddeler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Baş-boyun bölgesine soğuk yada sıcak kompres uygulamak.
- Bol bol su içmek.
- Papatya, zerdeçal ve zencefil gibi rahatlatıcı bitki çayları içmek.
- Az miktarda kahve ya da kafeinli çay içmek.
- Nane veya lavanta yağı koklamak ya da şakaklara masaj yapmak.
- Buhar banyosu yaparak sinüsleri açmak.
Baş Ağrısında Hangi Doktora Gidilir?
Baş ağrısının birçok etkeni ve çeşidi vardır. Ancak, baş ağrısının sebebi ne olursa olsun sık sık tekrarlanan ve uzun süren baş ağrılarında mutlaka bir doktora görünülmelidir. Migren, gerilim tipi baş ağrısı, küme baş ağrısı ve diğer nedenlere bağlı olarak gelişen tüm baş ağrılarında Nöroloji bölümündeki doktorlara başvurulmalıdır.