15.11.2024
weather
14°
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
TikTok
YouTube
Sondakikam 5n1k İçerikleri Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Kuruluğu Tetikleyen Sebepler

Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Kuruluğu Tetikleyen Sebepler

Cilt kuruluğu, cildin ihtiyaç duyduğu neme veya doğal yağlara sahip olamadığının en belirgin dışa vurum şeklidir.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Kuruluğu Tetikleyen Sebepler

İnsan cildi sağlıklı olabilmek ve görevini yerine getirebilmek için neme ve bazı doğal yağlara ihtiyaç duymaktadır. Çeşitli sebepler ve etkenlerle cilt ihtiyaç duyduğu nem ve yağa ulaşamazsa ciltte kuruluk başlar. Cilt kuruluğu her insanda farklı şekilde görülse de en belirgin dışa vurum şekilleri sert, kaşıntılı ve pul pul görünen veya hissedilen cilt şeklidir.  

Cilt Kuruluğu Nedir?  

Cilt Kuruluğu en basit tabirle insanın teninin sert, kalınlaşmış şekilde hissetmesi, zaman zaman kaşıntı ile beraber pul pul dökülmelerin görüldüğü bir çeşit hastalıktır. Her yaş grubunda görülebilen bu durum oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle bebek ve çocuklarda sıklıkla rastlanan cilt kuruluğu düzenli kullanılan ürünler ile geçirilebilir. Ancak, geçmeyen veya sık sık tekrarlanan cilt kuruluklarında mutlaka bir dermatolog ile görüşülmesi gerekmektedir.  

Cilt Kuruluğu Neden Olur?  

Nem ve doğal yağlar cilde esneklik katar, yumuşaklık kazandırır. Cildin nem ve yağlardan noksan kalması ise cilt kuruluğuna sebep olur. Kserozis veya kseroderma olarak da isimlendirilen cilt kuruluğuna sebep olan birçok dış etken bulunmaktadır. Sıcak ve soğuk gibi olumsuz hava koşulları, güneş hasarları, sert sabunlar ve aşırı banyo yapmak bunlardan yalnızca bazılarıdır. Cilt kuruluğuna sebep olabilecek diğer etkenler ise şu şekilde maddelenebilir;  

  • Egzama 
  • Kontakt Dermatit 
  • Sporcu Ayağı Hastalığı 
  • İklim 
  • Yaş 
  • Genetik 
  • Hamilelik 
  • Beslenme ve Cilt Bakım 
  • Meslek  

Cilt Kuruluğunda Hangi Vitamin Eksikliği Görülür  

Dış etkenler olarak farklı birçok sebebe dayandırılabilen cilt kuruluğu bazen kişinin vitamin eksiklerinde de kaynaklanabilir. Vitamin eksikliğinden kaynaklanan durumlarda bir doktora başvurulara reçetelendirdiği vitaminler ile cilt kuruluğunun önüne geçilebilir. Peki hangi vitaminler neden cilt kuruluğu yapar?  

  • D vitamini: Başta cilt sağlığı olmak üzere insan sağlığı üzerinde büyük etkisi olan D vitaminin eksikliği ciltte kuruluk oluşturabilecek egzama ve sedef benzeri cilt hastalıkları ile ilişkilendirilebilmektedir.  
  • C vitamini: Vücudun kollajen üretimini destekleyen C vitamini ciltte kuruluk ve kırışıklık gibi belirtileri engeller. C vitaminin eksikliğinde ise cildin bariyer fonksiyonu bozulur, su kaybı artar ve bu nedenle cilt kuruluğu görülebilir.  
  • E vitamini: Cilt için önemli bir antioksidan olan E vitamini eksikliğinde cilt kuruluğu oluşabilmektedir.  
  • B vitamini: Cildin en dış katmanını oluşturan keratinosit isimli hücreler için vazgeçilmez bir kaynak olan B vitamini cildin su kaybını önlemektedir. Cilt dokusunu ve kalitesini belirleyen fibroblastlar için önemli olan B vitamini eksikliğinde cilt kuruluğu görülebilir.  

Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir?  

Cilt kuruluğu genel olarak kaşıntı, mat ve soluk cilt görünümü, ciltte gerginlik ve sertlik hissi, ciltte döküntü ve soyulmalar, çatlak görüntüsü, şişlik, ödem, kanama, gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.  

Cilt kuruluğuna en iyi gelen şey ise cildin neme doymasıdır. Bunun için öncelikle her bireyin kendi cilt kuruluğunun sebepleri ile incelenmesi ve uygun tedavi yollarının seçilmesi gerektiğini belirtelim. Bununla beraber cilt kuruluğuna nemlendirici, çinko, kollajen, balık yağı, hyaluronik asit kullanmak cilt kuruluğunu giderebilir, kuruluğa önlem olabilir.  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Rüyada Bir Şey Kaybettiğini Görmek Ne Anlama Gelir?

Rüyada Bir Şey Kaybettiğini Görmek Ne Anlama Gelir?