Kantron bitkisi yeşil gövdesi ve sarı çiçekleriyle 30-80 cm boylarındadır. Yaz aylarında toplanan bu bitki soğuk coğrafyalarda sürekli yetişmektedir. Bu sebeple kantron bitkisi çok yıllık otsu bitki olarak kategorize edilmektedir. Kantron yağının asırlardır devam eden şöhreti birçok hastalığa şifa olmasından gelmektedir. Peki Kantron yağı faydaları nelerdir? Nasıl yapılır? Nasıl kullanılmalıdır?
Kantron Yağı Nedir?
Çiçekler ve bitkinin yaprakları “hypericum” yağı ile doludur. Sarı kantaron yağı biyoflavonoidler, antioksidanlar, hiperisin ve hiperforin dahil birçok aktif madde içerir. Sarı rengi ile bilinen bu çiçekli ot taze olarak da kurutularak da tüketilebilir. Taze ve kuru olarak tüketilmesi genellikle kaynatılarak veya demleme usulü ile çayının yapılması ve içilmesi ile olur.
Asırlardır şifa kaynağı olarak bilinen kantron bitkisi fitoterapinin uzmanları tarafından da bitkisel tedavilerde kullanılmaktadır. Sarı kantaron çiçeklerinin toplanıp belirli bir işlemden geçirilmesi ve zeytinyağı ile birleştirilmesi sonucu kantaron yağı elde edilmektedir.
Kantron yağı biyoflavonoidler, organik asitler, antioksidanlardan zengindir. Ayrıca hiperisin ve hiperforin içeriğiyle de oldukça dikkat çeken bir maddedir.
Kantron Yağı Faydaları Nedir?
Kantron yağının en bilindik özellikleri arasında hücre yenileme vardır. Hücre yenileme özelliği sayesinde bu yağ yara ve yanık izlerinde, sivilce ve akne gibi cilt sorunlarında önemli bir şifa kaynağıdır. Bununla beraber kantron yağının sindirim sisteminde de etkisi oldukça büyüktür. Hazımsızlığı önler, kabız olunmasını engeller.
Aynı zamanda iltihap önleyici özelliğine sahiptir. Ağrı kesici ve yatıştırıcı etkisi ile de bilinmektedir. Tüm bahsedilenleri maddeleyecek olursak kantron yağı;
- İltihap giderici ve antiseptik özellikleri
- Cilt sorunlarını tedavi eder
- Hücre yenilenmesini destekler
- Sindirim sistemi üzerindeki etkileri
- Sinir sistemi ve depresyon üzerindeki etkileri
- Saç ve tırnak sağlığını destekler
Kantron Yağı Nasıl Kullanılır?
Bin bir derde deva olan kantron yağının kullanım şekli kullanım alanına ve hastalığına göre değişmektedir. Mesela;
Saç bakımında kullanılmak istenilen kantron yağı haftada 1-2 kez kullanılabilir. Saçlar yıkamadan 30 dakika önce saç diplerine birkaç dakika boyunca masaj yapılarak yedirilen kantron yağı durulanarak saçtan arındırılır.
Sivilce ve akne gibi cilt kusurları, yanık gibi yaralar için kullanımında ise yağın cilde sürülmesi ile beraber tamamen emmesi beklenmelidir.
Yemeklerden önce az miktarda kantaron yağı tüketerek sindirimi hızlandırabilir, kabızlık ve şişkinlik gibi sorunların önüne geçebilirsiniz.
Kantron Yağı Nasıl Yapılır?
Köylerde annelerimizin, nenelerimizin emekle yaptığı kantron yağının yapımı aslında oldukça basittir. İsteyen herkes evinde kolayca yapabilir. Kantron yağı taze kantaron çiçeklerinin kurutulup ardından zeytinyağı veya başka bir taşıyıcı yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir.