Bakanlık tarafından sağlığı tehlikeye düşürebilecek, taklit ve tağşiş yapılan gıda listeleri güncellenerek yayınlanmaya devam ediyor. Birçok ünlü markanın isminin de yer aldığı bu listede vatandaşlar marketlerden aldıkları ürünlerin gerçek kimliğini öğrenebiliyorlar. Bu listeler içerisinde gıda ürünlerinde teşhis edilen bir madde oldukça dikkat çekti; Natamisin. Natamisin nedir? Gıda ürünlerinde neden kullanılır? Sağlığa ne gibi zararları vardır?
Denetimler Sıkılaşıyor
Her geçen gün denetimlerini biraz daha sıkılaştıran Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapılan ürünler listesinde güncellemeler yapmaya devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde güncellenen listeye yeni bir terim eklendi. Natamisin. Vatandaşlar natamisinin ne demek olduğunu ve ne amaçla gıdalarda kullanıldığını merakla araştırıyor.
Natamisin Nedir?
Natamisin doğal olarak üretilen mantar önleyici bir maddedir. Genellikle, peynir, yoğurt ve şarküteri yiyeceklerinin yüzeyinde küf ve maya gelişimini engellemek amacıyla kullanılır. Bununla beraber ilaç sektöründe de bazı mantar hastalıklarına karşı etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Natamisin maddesinin gıdalarda kullanım amacı ise gıdaların raf ömrünü uzatmaktır. Natamisin, mantar ve maya gelişimini durdurarak ürünlerin bozulmasını engelleyerek marketlerde, depolarda çok daha uzun süre kalmasına olanak sağlar.
Kullanım Alanları Nelerdir?
Natamisin maddesi en çok peynir ürünlerinde kullanılmaktadır. Peynirin yüzeyinde oluşan küf maddesini engelleyen bu madde peynir ürünlerinin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Aynı şekilde salam, sosis ve benzeri şarküteri ürünlerinde de ömrünü uzatmak için kullanılır.
Sağlığa Zararları Nelerdir?
Natamisin maddesinin gıdalarda kullanımı ilk olarak alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilmektedir. Ciltte döküntü, kaşıntı veya hafif şişlik gibi belirtiler alerjik reaksiyonun ilk belirtileri olarak kendini gösterebilir.
Bununla beraber natamisin maddesinin fazla tüketilmesi bazı bireylerde mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir. Ancak, gıda ürünlerinde düşük dozlarda kullanılan bu maddenin saydığımız belirtileri nadiren görülen durumlardır.