Özellikle yüz bölgesinde çıkan sivilce ve siya noktalar insanın sosyal yaşamını dahi etkileyebilen bir durumdur. Halk arasında sivilce gibi cilt sorunlarına birçok farklı tedavi yöntemi sunulmaktadır. Ancak, sivilceler çoğu zaman kalıcı olabilir ve halk arasında dolaşan tedavilerin çoğu yanlış olabilmektedir. Peki sivilcesiz bir cilt için nelere dikkat edilmelidir? Uzmanından tavsiyeler yazımızın devamında sizlerle.
Sivilce, Siyah Nokta ve Akneler Neden Oluşur?
Gözeneklerin tıkanması, yağ ve ölü deri hücrelerinin birikmesi sonucu iltihaplı veya iltihapsız sivilceler oluşabilir. Ergenlik dönemi, hormonal değişiklikler ve stres gibi faktörler akne oluşumuna sebep olabilir. Sivilceler özellikle yüz, sırt ve göğüs bölgelerinde sık görülür.
Bununla beraber yetişkinlik döneminde daha çok kadınlarda ve ailesinde sivilce öyküsü olanlarda, erken çocukluk dediğimiz dönemde de anne sütünden geçen hormonların etkisiyle sivilce oluşumu görülebilir.
Sivilce Belirtileri Nelerdir?
Sivilcelerin farklı belirtileri olabilmektedir. Hatta bazı zamanlarda yoğun olarak çıkan sivilceler verdiği acı ve kaşıntı hissi ile kendini belli eder. Sivilce belirtilerinden en yaygınları şunlardır;
- Beyaz noktalar (kapalı tıkalı gözenekler)
- Siyah noktalar (tıkanmış gözeneklerin açılması)
- Küçük kırmızı, hassas şişlikler (papüller)
- Uçlarında irin bulunan papüller olan sivilceler (püstüller)
- Deri altında büyük, katı, ağrılı topaklar (nodüller)
- Deri altında ağrılı, irin dolu topaklar (kistik lezyonlar)
Tedavi Edilmezse İzler Kalabilir
Genellikle genç yaş grubunda yani ergenlik çağında görülen sivilce ve akne sorunları tedavi edilmezse hem süreç uzayabilir hem de ciltte kalıcı izler bırakabilir. Bu sebeple etkili ve yeterli bir tedavi uygulanması gerekmektedir. Bu da tabi ki uzman bir doktorun veya güzellik uzmanının yardımı ile olmalıdır.
Sivilce tedavisinde kullanılan akne ilaçları topikal (dıştan sürerek) veya sistemik (ağızdan alarak) yolla uygulanabilir. Herhangi bir tedavinin başarısını değerlendirmek için 6-8 hafta gerekmektedir.
Akne Oluşumunu Engellemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yaz kış demeden insan vücudunda sivilcelenmeler olabilir. Yaz aylarının sıcak ve nemli havası kış aylarının soğuk ve kuru şartları her vücutta sivilcelenmeleri arttırabilir. Bunun için sadece bir dönem değil tüm hayatımız boyunca ve her mevsim de bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlardan başlıcaları;
- Cilt sert ve sık temizleyicilerden uzak tutulmalıdır. Sert sürtme hareketleriyle temizlenen ciltte aknelenme artabilir.
- Akne tedavisi esnasında anti bakteriyel veya akne ilacı içeren temizleyiciler tercih edilmemelidir.
- Yoğun yağlı kremler, kalitesiz makyaj malzemeleri özellikle kapatıcılar sivilce oluşumunu arttırır. Makyaj temizliğinden sonra su bazlı bir temizleyici ile cilt arındırılmalı.
- Spor kasklarından, şapka, dar kıyafetlerden veya sırt çantalarından kaynaklanan basınç akneye sebep olabilir.
- Hava kirliliği ve belirli hava koşulları, özellikle yüksek nem akneye sebep olabilir. Bu sebeple her birey cildine uygun cilt bakım ürünleri ile cilt bakımını aksatmamalıdır.