Kişinin hem bireysel sağlığını hem de ruhsal, duygusal sağlığını olumsuz etkileyen toksik ilişki içerisinde bir taraf desteklenmez, aşağılanır, zara görür, üzülür, duygusal, fiziksel ve psikolojik sağlığı tehdit altındadır. Bu duruma engel olmak ilk olarak toksik ilişki hakkında bilgi edinmek ile olmaktadır.
Toksik İlişki Nedir?
Toksik ilişki, kişinin ilişkide destek görmediği, aşağılandığı, zarar gördüğü, üzüldüğü, manipüle edildiği, duygusal, fiziksel ve psikolojik olarak tehdit altında olduğunu hissettiği ilişki türüdür.
Toksik ilişki genelde ilişki yaşayan iki kişiden herhangi birinin diğerine zarar verecek düzeyde, sağlıklı bir iletişim ve ilişki dinamiği kurup, yürütemediği durumdur. Toksik ilişki yaşanan ilişkilerde bir taraf psikolojik manipülasyona, fiziksel şiddete ya da duygusal istimara maruz kalabilir.
Toksik İlişki Özellikleri
Normal bir ilişkinin aksine insanı yoran, yıpratan ve duygusal açıdan bir çöküş yaşanmasına sebep olan toksik ilişkiler genelde şu özellikleri taşımaktadır;
- Sürekli eleştiri ve değersizleştirme,
- Duygusal ya da fiziksel şiddet,
- Kıskançlık,
- Güvensizlik,
- İletişim eksikliği,
- Karşılıksız fedakârlık,
- Duygusal şantaj
Toksik İlişkinin 8 Belirtisi
İlişki uzmanlarının açıklamasına göre toksik bir ilişkide olduğunuzu gösteren 8 işaret vardır. Toksik ilişkide olduğunuzu gösteren davranışlar şu şekilde:
1-Yetersiz destek
Sağlıklı bir ilişkide çiftler birbirini destekler, toksik ilişkide her başarı rekabete dönüşür.
2-Kıskançlık
İlişkide bazı zamanlar kıskançlık olabilir belki bazen iyi denebilir ancak haddinden fazla kıskançlık güvensizliğin işaretidir.
3-Kontrolcü davranışlar
Partneriniz sürekli nerede olduğunuzu veya kiminle buluştuğunuzu soruyor ve bunu sorun haline getiriyor mu? Bu tutarsız davranışlar kıskançlık ve güvensizliğin işaretidir.
4-Küskünlük
Kin tutmak, ilişkileri yıpratır, ilişkiye zarar verir. Eski konuların gündeme tekrar gelmesi, her tartışmada suçlamak toksik ilişki işaretidir.
5-Yalan söylemek
Nerede olduğunuz ve kiminle olduğunuz konusunda partnerinize yalan söylemek zorunda kalıyorsanız ilişkiniz toksik bir ilişkiye dönüşmektedir.
6-Azalan saygı
Verilen sözleri yerine getirmemek, randevulara geç kalmak partnerinize karşı saygınızın azaldığını gösterir.
7-Stres
Günlük hayatın stresi ile baş etmek zor iken ilişkide de stres artıyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.
8-İhtiyaçları yok saymak
İstemediğiniz bir şeyi sadece partneriniz istiyor diye yapıyor kendi ihtiyaçlarınızı göz ardı ediyorsanız toksik bir ilişkide olabilirsiniz.
Toksik İlişkiden Nasıl Kurtulabilirim?
Toksik ilişkilerden kurtulmanın ilk yolu kabullenmektir. Kişi sağlıklı bir ilişkide olmadığını kabul etmelidir. Daha sonra duygularına asla şüphe ile yaklaşmamalıdır. Bununla beraber ilişki içerisindeki durumlar, kişinin ilişkiye devam edip etmeyeceğindeki durumlar her yönü ile değerlendirilmelidir.
Ayrıca ekonomik kaygılar gibi nedenlerden dolayı ilişkiye devam etmek yerine eksiklikleri gidermek, yakın arkadaşların veya aile üyelerinin desteğini almak, suçluluk duygusuna kapılmamak ve kendine şefkatle yaklaşmakta toksik ilişkiden kurtulmanın adımlarından birkaçıdır. Bu gibi önemli konularda bir uzmandan mutlaka destek alınmalıdır.