Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı, TOBB İkiz Kuleler Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşti. Toplantıya Bakan Kurum’un yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Bakan Kurum, deniz ticaretinin tarihsel önemine dikkat çekerek, denizlerin korunması için yenilikçi projeler geliştirdiklerini ifade etti.
İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri Eksik
Bakan Kurum, Marmara Denizi’nde tekrar ortaya çıkan müsilaj sorununun çözümü için ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin önemine dikkat çekti. Ancak mevcut tesislerin bu standartlara dönüşüm oranının yalnızca %0.7 olduğunu belirtti. Belediyelerin, söz konusu tesisleri hayata geçirmekte geciktiğini ifade eden Kurum, "Vakit çok geç olmadan sorumluluklarınızı yerine getirin" dedi.
Müsilaj Sorununa Acil Müdahale Gerekiyor
Marmara Denizi genelinde, deniz yüzeyinden 5 ila 25 metre arasında müsilaj oluşumu tespit edildiğini açıklayan Bakan Kurum, Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu’nun geçtiğimiz günlerde yeniden toplandığını söyledi. Kurulda, belediyelerin yerine getirmediği üç ana madde arasında özellikle atık su arıtma tesislerinin eksikliğinin vurgulandığını belirtti.
22 Maddelik Eylem Planı Uygulanmalı
Bakan Kurum, belediyelere yönelik çağrısını şu sözlerle yineledi: "Marmara Denizi’ne bir litre bile kirli su girmesine izin veremeyiz." Belediyelerin 22 Maddelik Marmara Denizi Koruma ve Eylem Planı’nı bir an önce uygulaması gerektiğini ifade etti. Bu kapsamda, mevcut tesislerin standartlarının yükseltilmesi ve yeni tesislerin kurulması gerektiğinin altını çizdi.
Sorumlulukların Yerine Getirilmesi Şart
Bakan Kurum, Marmara Denizi’nin geleceğini tehdit eden müsilaj ve benzeri sorunların önüne geçmek için belediyelerin kendi sorumluluk alanlarına odaklanması gerektiğini vurguladı. “Siyaseten gündemler peşinde koşarak kendinizi bir süre kurtarabilirsiniz ama söz verdiğiniz aksiyonları yapmazsanız Marmara’yı kaybederiz” ifadelerini kullandı.
Ortak Akılla Hareket Edilmeli
Marmara Denizi’nin geleceği için ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini belirten Bakan Kurum, doğaya ve millete verilen sözlerin tutulması çağrısında bulundu. Çevresel sürdürülebilirlik adına eylem planının hayata geçirilmesi, Marmara Denizi’ni kurtarmak için kritik bir adım olacak.