SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam oranları, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Ocak’ta açıklayacağı 6 aylık enflasyon verileriyle netleşecek. TÜİK’in yayımladığı verilere göre temmuz-kasım dönemindeki 5 aylık enflasyon farkı toplamda %14,57 olarak belirlendi.
Enflasyon Farkına Göre Zam Oranları
İsa Karakaş, 5 aylık enflasyon farkının ardından emeklilerin bu zam oranını şimdiden garantilediğini ifade etti. Karakaş, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisine göre, emeklilere yapılacak zam oranının %16 ile %17 arasında olacağını öngördüğünü söyledi. Karakaş, “Ocak ayında açıklanacak aralık ayı enflasyonu beklentilerin altında gerçekleşirse, zam oranı ortalama olarak %16,30 civarında kalabilir. %17’yi geçmesini beklemiyoruz.” dedi.
En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?
Karakaş, şu anda 12 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşının artacağını belirtti. Ancak bu artışın maksimum 15 bin lirayı bulabileceğini, gerçekçi bir tahminin ise 13 bin 500 ile 14 bin lira arasında olduğunu ifade etti. Karakaş, en düşük maaş için yapılacak düzenlemelerin, refah payı verilmeden sadece enflasyon güncellemesi olarak değerlendirilebileceğini ve bu durumda sıfır zam anlamına geldiğini belirtti.
Refah Payı Beklentisi Düşük
Karakaş, refah payı ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Enflasyon güncellemesi dışında refah payı verilmesi beklenmiyor. Eğer refah payı eklenirse, bu gerçek bir zam anlamına gelir. Ancak mevcut şartlarda bu olasılık düşük görünüyor.”
Prim Gününe Göre Maaş Düzenlemesi Önerisi
Taban ücreti uygulamasının, 3600 prim günü ile emekli olanlarla 9000 prim günü ödeyenlerin aynı maaşı almasına neden olduğunu belirten Karakaş, zam oranlarının prim günlerine göre yeniden hesaplanması gerektiğini savundu. Emeklilerin yeni yılda maaşlarına yapılacak zamları beklerken, enflasyon verileri ve refah payı uygulamaları zam oranlarının belirlenmesinde kilit rol oynayacak.